ZalogujUzytkownikHaslo
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Forum Volvo Strona Główna » Forum Techniczne » Usterki » [s70/v70] Awarie i ceny napraw zawieszenia...

[s70/v70] Awarie i ceny napraw zawieszenia...
Autor Wiadomość
Assassin
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-03, 22:32   [s70/v70] Awarie i ceny napraw zawieszenia...

Na początku chciałbym się przywitać :)

Mam zamiar zmienić autko i myślałem o volvo s70/v70 2.5tdi i stąd moje pytanie...

Jak się ma zawieszenie w tym aucie na naszych kochanych drogach?? Co najczęściej pada i jak często?? No i ile mniej więcej trzeba zostawić w sklepie aby doprowadzić zawieszenie do porządku ?? :)

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi bo jak powiedziałem wśród znajomych że przymierzam się do volvo to zaczęli odradzać bo części drogie... ale postanowiłem zapytać u źródła czyli tutaj :)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Assassin 2007-04-03, 23:15, w całości zmieniany 1 raz  

zzjacek 
VOLVO
kotku3 zz ssij

Volvo: 764 GLE | Evasion 2.0 16V LPG
Silnik: D24TIC | EW10J4
KW/KM/NM: 85/116/220 | 100/136/190
Rok: 1989 | 2000
Wysłany: 2007-04-03, 23:28   

Assassin, jeżeli chodzi o zawieszenie - chyba najgorsza rzecz to sworznie wahaczy. Problem polega na tym, że nie da się ich wymieniać. Za każdym razem trzeba wymieniać wahacz :/ Tylko w benzynach bez turbo sworznie wahaczy są wymienne.

Ile zawieszenie wytrzymuje? Samochód mam od sierpnia 2006. Przez ten czas wybiły się sworznie, ale możliwe, że już na początku były na wykończeniu. Na razie inne części zawieszenia są sprawne :)

A części może i drogie [od czego są zamienniki :P ], ale myk polega na tym, że od święta je kupujesz :) Kup zadbane S/V70 2.5TDI [do 2000r.], a większych problemów mieć nie będziesz. Zwróć uwagę na maglownicę. To pięta achillesowa 850 i S/V70...

Poza tym poczytaj dział "Kupuję Volvo". Tam jest trochę tematów o S/V70 ;)
Gets us through all kinds of weather

ex V40LPT/945TD/V70TDI
-> KLIK <-

Paweł V70 

Volvo: V70 było
Silnik: -
KW/KM/NM: -
Rok: -
Wysłany: 2007-04-04, 14:57   

Assassin, Częściej niz sworznie , leca tuleje w wahaczach jak załozysz kiepski wahacz. Poza tym norma to np laczniki stabilizatora, ktore lubia padac często ( koszt ok 100 sztuka juz dobrej jakosci ) . Zawieszenie raczej trwałe jak uwazasz na dziury , a cenowo nie rozni sie od innych aut specjalnie.

KorreS 
StoneCold Crazy

Volvo: V70
Silnik: 2.5 TDI
KW/KM/NM: 103/140/290
Rok: 1999
Wysłany: 2007-04-04, 15:53   

O części pytaj w Scandicarze (Wawa). Mają zazwyczaj wszystko (albo mogą mieć za kilka dni) i ceny są przystępne. Dodatkowo wysyłają do domu jak chcesz.

panbuk 
V

Volvo: Blekbist V70
Silnik: 2.3 T5
Rok: 1998
Wysłany: 2007-04-06, 11:40   

Zrob sobie zestawienie porownawcze, chociazby na allegro dla czesci nowych z opcji "Kup teraz". Mozesz tam w ciagu 10 minut dowiedziec sie jakie sa zakresy cen dla kilku modeli samochodw. Ja porownywalem czesci zawieszenia, rozne pompy, lampy etc i wyszlo, ze czy to Audi A4/A6 Variant, BMW 5xx Touring czy Opel Omega (ktorym jedzilem do przesiadki na V70) czy Volvo V70 - to zakresy cen byly porownawcze z ta roznica, ze dla Volvo gorny zakres prawie zawsze byl najwyzej.
Niestety czesci karoserii w Volvo zapamietalem jako znacznie drozsze niz dla innych marek.

pzdr

danek23
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-06, 21:28   

jeśli wahacze to polecam trw (lucas) użytkuję i po 30 tys. km. padła jedna tulejka. Po wyjęciu do wymiany tulei okazało się że sworznie są w stanie NIE NARUSZONYM!! Jestem zadowolony i polecam. Cena jaką płaciłem za kompletny wahacz to 250zł. No i jak słusznie grono stwierdziło pięta to magiel. Mi sie kończy i szykuję około 1500 za regenerowany. No cóż jak mus to mus. Pozdrawiam.

_ORT

Assassin
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-06, 23:02   

danek23 napisał/a:
polecam trw

z tego co się orientowałem to są najtansze wahacze dostepne w hurtowni (cena hurtowa okolo 180)

Volvo mnie pociaga bo nie ma tego az tyle na ulicach :) teraz jezdze nissanem 200sx s13 ktory tez raczej jest rzadki i nie wyobrazam sobie siebie w pospolitym a6 albo burackim bmw

co do maglownicy to mam nadzieje ze uda mi sie dostrzec ewentualne wycieki i ewentualnie zbic troche z ceny 8)

blacha moze i jest droga ale raczej nie rozbijam aut... z mojej winy :D

Ogolnie narazie wszystko przemawia za S70 :twisted:

danek23
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-07, 10:25   

Na początek sorki za błędy :oops: heehe Ja mam s70 i poza maglem który sie "oszczał" nie dokładam większej gotówki. Poprostu czysta eksploatacja. Auta wypasione, komfortowe, no i wystawne. Polecam i pozdrawiam.

kaszaszata 
V

Volvo: c50
Silnik: 2,2
Wysłany: 2008-08-24, 22:24   

Co do żywotności wahaczy Lucasa to potwierdzam. Nie zrobilem jeszcze 30 tys. ale po 18 tys. nic nie stuka ani puka. A cena jak kolega podał wyżej.

Odpowiedz do tematu