ZalogujUzytkownikHaslo
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Forum Volvo Strona Główna

Nie pokazuj policji GPS!
Autor Wiadomość
Falcon 
Volvimus Prime

Volvo: V40
Silnik: 1.9Di (D4192 T2)
KW/KM/NM: 70/95/190
Rok: 1999/2000
Wysłany: 2009-08-17, 19:47   Nie pokazuj policji GPS!

Informacje o tym, że policja zaczęła kontrolować legalność zainstalowanych w nawigacjach samochodowych programów wywołała lawinę komentarzy.

Na naszych łamach kilkukrotnie poruszaliśmy tę sprawę. Nie jest tajemnicą, że wielu kierowców korzysta z nielegalnych kopii popularnych programów, pojawiły się więc liczne głosy oburzenia.

Policjanci nie zapowiadają kontroli pojazdów ukierunkowanych wyłącznie na sprawdzanie urządzeń GPS.

Podobnie jak podczas ścigania piractwa oprogramowania komputerowego funkcjonariusze nie wybierają przypadkowych mieszkań a każde przeszukanie winno być poparte wcześniejszymi ustaleniami uzasadniającymi podejrzenie popełnienia przestępstwa tak i kontrolując urządzenia nawigacyjne pojazdów obowiązują te same zasady - wyjaśniał w swoim piśmie kom. Robert Horosz

Niemniej jednak - np. gorzowscy policjanci, przy okazji kontroli drogowych, sprawdzali ostatnio wyrywkowo legalność oprogramowania GPS, używanego przez kierowców. Funkcjonariuszom z drogówki towarzyszyli jednak policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej.

Ponieważ wciąż dostajemy w tej sprawie wiele emaili pragniemy ostatecznie rozwiać wasze wątpliwości. W czasie rutynowej kontroli drogowej funkcjonariusz drogówki nie może żądać od nas certyfikatu legalności zainstalowanego w naszej nawigacji oprogramowania. Policjanci ruchu drogowego, którzy żądają od kierowcy okazania tego typu dokumentów przekraczają swoje uprawnienia.

Kierowca może zostać poproszony o okazanie takich dokumentów tylko w przypadku uzasadnionego podejrzenia, że oprogramowanie lub sama nawigacja pochodzą z kradzieży. Ustalenia takie wymagają jednak od funkcjonariuszy wstępnego rozeznania. Zasady, na jakich policja kontrolować może oprogramowanie w nawigacji są takie same, jak w przypadku kontroli oprogramowania na komputerach. Policjanci nie wchodzą nigdy do przypadkowo wybranych mieszkań w celu dokonania przeszukania. By wytypować konkretny lokal prowadzą najpierw szczegółowe rozpoznanie.

Jeżeli więc policjant z drogówki poprosi nas o okazanie dokumentów poświadczających legalność nawigacji i nie poinformuje nas, że np. zgłoszono właśnie kradzież tego typu urządzenia, możemy odmówić ich okazania.

źródło: INTERIA.PL

marlow 
marlow

Volvo: chwilowo brak
Silnik: chwilowo brak
Wysłany: 2009-08-18, 21:02   

falconxy napisał/a:
możemy odmówić ich okazania.

W jaki sposób uzasadnić odmowe?

Appi 
V

Volvo: V40/V850
Silnik: 2,0T/2,5Pb
KW/KM/NM: 160/170
Rok: 2000/1997
Wysłany: 2009-08-18, 23:45   

Policja sprawdza prawko ,dow. rejestracyjny i ubezpieczenie i te papierki powinienem mieć . I tylko te
Nie mam zamiaru wozić innych certyfikatów ,potwierdzeń,zaświadczeń .
Nie mam ochoty udowadniać że nie jestem wielbłądem.
Natomiast policja ma prawo udowodnić że moja nawigacja jest w jakiś sposób nielegalna lub skradziona 8)
To jakieś chore trochę.......

Idąc tym tropem powinienem też ewentualnie mieć :
fakturę zakupu mojej komórki(która czasem za gps robi) ,paragon moich nowych papegów i bereta, zaświadczenie o niekaralności od ginekologa :mrgreen:

paragraf 
VO

Volvo: 940 gle
Silnik: D2,4 tic
Rok: 1992
Wysłany: 2009-08-19, 09:24   

falconxy napisał/a:
źródło: INTERIA.PL

może zaczniemy od źródła cytowanego artykułu , jak zwykle rzetelnie i z znajomościa rzeczy ...
Temat ten praktycznie już został przerobiony na forum i podsumowany. Ok, można dalej , ale to już tylko bicie piany

Iwan 

Volvo: 940 kombi
Silnik: D2,4TIC/ M90
KW/KM/NM: 90/122
Rok: 1995 (model '96)
Wysłany: 2009-10-30, 21:53   

Można się zgadzać lub nie, można kwestionować źródło, ale piractwo jest zwykłym złodziejstwem. Ale jakoś tak już jest, że łatwiej się kradnie myśl (muzykę, oprogramowanie) niż coś materialnego (np. auto sąsiadowi).

Kłania się dziedzictwo czasów socjalizmu: przyzwolenie na niektóre formy kradzieży i niska zamożność społeczeństwa.

Części do aut zza wschodniej granicy - postaram się pomóc. Powinno być w miarę szybko i tanio.

Chalski 
Nowicjusz Volvo

Volvo: V70 + LPG OMEGAS
Silnik: 2,4 T (B5254T)
KW/KM/NM: 142 / 193 / 270
Rok: 1998(model 99)
Wysłany: 2009-11-01, 23:03   

Iwan napisał/a:
Kłania się dziedzictwo czasów socjalizmu: przyzwolenie na niektóre formy kradzieży i niska zamożność społeczeństwa.

Kiedyś przyzwolenia nie było na kradzież - tylko mniej było konfitury.
A dziś co uważasz że mamy bogate społeczeństwo (jako próbka to forum na którym średnia wieku samochodu to strzelam 10 lat - optymistycznie).
Nie ma co jak na Europę istny przepych.

Porównaj kolego zarobki (realne do kieszeni) na zachodzie i u nas bo np Niemcy jak się dowiadują ile przeciętny kowalski ma do ręki to się dziwią jak mu starcza na jedzenie nie licząc kredytu, samochodu itd.

Instalacja LPG w moim Łosiu:
http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?t=1829

http://pokazywarka.pl/iikkfz/

Iwan 

Wysłany: 2009-11-02, 22:00   

Chalski napisał/a:
A dziś co uważasz że mamy bogate społeczeństwo

Nie, dziedzictwa socjalizmu się ciągle nie pozbyliśmy, dalej jesteśmy niezamożnym społeczeństwem. Ale będę powtarzał z uporem maniaka, że bieda nie usprawiedliwia kradzieży.

Chalski napisał/a:
Niemcy jak się dowiadują ile przeciętny kowalski ma do ręki to się dziwią jak mu starcza na jedzenie

Jak Polak dowiaduje się ile przeciętny Białorusin ma do ręki to też się dziwią.

A przeciętny Kowalski nie potrzebuje nawigacji, żeby trafić do marketu, do teściów, czy do kościoła. Wg mnie to jakaś dziwna moda ostatnio nastała, żeby gapić się w jakiś głupi ekranik zamiast na drogę.

Części do aut zza wschodniej granicy - postaram się pomóc. Powinno być w miarę szybko i tanio.

Chalski 
Nowicjusz Volvo

Wysłany: 2009-11-03, 00:19   

Iwan napisał/a:
A przeciętny Kowalski nie potrzebuje nawigacji, żeby trafić do marketu, do teściów, czy do kościoła. Wg mnie to jakaś dziwna moda ostatnio nastała, żeby gapić się w jakiś głupi ekranik zamiast na drogę.

Z tym się w 100% zgodzę - min 2 razy w tygodniu widze exodus ludzi z i do wawy (piątek po południu i niedziela wieczorem). Wszyscy jadą tą samą drogą co tydzien (nawet jak są korki to nikt nie ucieka bokami) i kuźwa w co 4-5 samochodzie pali się ta magiczna kapliczka - nie rozumiem może jię pouzależniali od kobiecego głosu "jesteś u celu" :D

Ja z kapliczką troche jeździłem kilka lat temu i czasami się przydaje na drugim końcu polski albo na zachodzie, a w koło komina albo na drogach które w miare znam - po cholere, już lepiej CB - chociaż o misiach wiadomo.

[ Dodano: 2009-11-03, 00:25 ]
Iwan napisał/a:
Ale będę powtarzał z uporem maniaka, że bieda nie usprawiedliwia kradzieży.

Rozumiem że opłacasz abonament RTV regularnie? Nie korzystasz z firmowego samochodu poza godzinami pracy? Nigdy w życiu niczego nie przywłaszczyłeś? Cały soft na kompie masz licencjonowany?

Jesli odpowiedziałeś 4 x TAK to do nieba pójdziesz jak nic.

Nie stety jak się domyslam jesteś wśród mniejszości na świecie - większość ludzi ma mniejsze lub wieksze grzeszki.
Ja jeśli moge coś mieć kosztem pogrzebania w necie to wole to "przestępstwo" zamiast np kupować program do czegośtam który użyje raz czy dwa i znudzi mi się lub okaże się do d...

Iwan 

Wysłany: 2009-11-03, 08:31   

Cytat:
Rozumiem że opłacasz abonament RTV regularnie? Nie korzystasz z firmowego samochodu poza godzinami pracy? Nigdy w życiu niczego nie przywłaszczyłeś? Cały soft na kompie masz licencjonowany?

Żeby być uczciwym, to musze się ustosunkować - abonamentu RTV nie opłacam, że sie przyznam, ale TV nie oglądam, fakt słucham radia.
Firmowego auta nie mam, nigdy nie miałem, więc nie korzystałem w celach prywatnych. Aha, mam tel służbowy i nie korzystam prywatnie, noszę drugi.
Czy coś kiedyś przywłaszczyłem, nie zaprę się że nie wyniosłem długopisu z biura. Czy jak znalazłem na ulicy 5 zł to rzeczywiście nie szukałem człowieka który zgubił.
Soft na kompie mam akurat legal (windows, office)+ programy które są darmowe.
Więc z czystym sumieniem 2x tak.

Nie twierdzę, że jestem nieskalany, żadnym grzechem, ale staram się ograniczać nieuczciwość w moim życiu do minimum, nie żebym myślał o niebie, ale jakoś tak.
A propos nawigacji do tej pory radzę sobie mapami, atlasami, planami miasta, wydrukami z netu, czy ostatecznie pomocą "tubylców" jak nie moge gdzieś trafić.

Chalski 
Nowicjusz Volvo

Wysłany: 2009-11-03, 08:54   

Ano widzisz ja też nie płacę abonamentu RTV - wg mnie wystarcza że płace za kablówke.
Auta służbowego nie mam i nie miałem, podobnie jak smyczy rozwijanej - telefonu.
Co do oprogramowania - winda + office legal (firmowy komp) ale jakieś pare narzędzi z których co jakiś czas korzystam że tak powiem po witamince.
Co do NAVI - oddzielnego urządzenia nie mam bo sporadycznie mi się przydaje. Wystarcza tel kom z navi i programem garmina po witamince (ale jak do tą ze 2 razy sprawdziłem czy to wogóle działa - nie kożystam na codzień bo nie mam potrzeby - na tyle że nie zanabyłem nawet jeszcze uchwytu do samochodu.

colln 
VOLV
XC90

Volvo: Superlekki czołg
Silnik: 6garów i 2 Turbiny
KW/KM/NM: 200/272/380
Wysłany: 2010-01-17, 23:39   

A ja kupuje takiego Garmina, daje zarobić producentowi zarabia sprzedając mi urządzenie i zarabia sprzedając mi z nim mapę, ale jak za aktualizację tej mapy chce tyle co za urządzenie to przedłużam sobie klikając w klawiaturę bo to już jest po prostu zdzierstwo, tak jak nasze podatki, też każdy kombinuje (jeśli potrafi) no ale jak by tak było 5% to nie było by sensu

Odpowiedz do tematu