|
|
|
 |
|
|
S60R jako samochód tygodnia |
| Autor |
Wiadomość |
wolwo
V wolwo

Volvo: V70R
Silnik: 2,5 T
KW/KM/NM: 220/300/400
Rok: 2006
|
Wysłany: 2009-12-14, 15:50
|
|
|
| zbirek napisał/a: | | wolwo napisał/a: | niestety nie można
jest procedura, która pozwala wyłączyc DSTC na ekranie komputera pokładowego ale w praktyce ten system nigdy nie ulega całkowitemu wyłączeniu niestety
co ciekawe jego wyłączenie(redukcja) powoduje zmniejszenie negatywnego efektu "side hop" w naszych "R". jeździe się pewnie i bardziej komfortowo.
ciekawe, prawda?
wyłączenie systemu bezpieczeństwa poprawia prowadzenie auta |
Jak zawsze masz coś za coś. Mimo tego, że zwiększa się komfort jazdy to faktycznie spada bezpieczeństwo. W zeszłym roku miałem ekstremalną sytuację: wpadłem ze zbyt dużą prędkością na oblodzony kawałek jezdni przed zakrętem. "Odtańczyłem" dwie kontry i wyszedłem z tego nietknięty. Nie łudzę się, że dokonałem tego dzięki swoim umiejętnościom. Wręcz czułem jak elektronika pomaga mi stabilizować tor jazdy. W analogicznej sytuacji w Mondeo zaliczyłem "wycieczkę w pole". Więc jestem zwolennikiem korzystania z tych "elektronicznych pomocników" gdy tylko można. |
zgadzam sie ale nie do końca
w przypadku wyłączenia systemu DSTC istotnie wzrasta "pewność prowadzenia" auta co oznacza, że staje sie ono bardziej przewidywalne czyli bezpieczne prawda?
co inżynier miał na myśli?? jak dla mnie to kwadratura koła bo zmniejszenie bezpieczeństwa(wyłączenie DSTC) powoduje jego zwiększenie(albo utrzymanie na podobnym poziomie) poprzez zwiekszenie pewności prowadzenia,
a nie możnaby tak i jednego i drugiego?? |
_________________ Think like a wise man but communicate in the language of the people |
|
|
|
 |
zbirek
V

Volvo: S60
Silnik: B5254T4
Rok: 2004
|
Wysłany: 2009-12-14, 16:42
|
|
|
| wolwo napisał/a: |
zgadzam sie ale nie do końca
w przypadku wyłączenia systemu DSTC istotnie wzrasta "pewność prowadzenia" auta co oznacza, że staje sie ono bardziej przewidywalne czyli bezpieczne prawda?
co inżynier miał na myśli?? jak dla mnie to kwadratura koła bo zmniejszenie bezpieczeństwa(wyłączenie DSTC) powoduje jego zwiększenie(albo utrzymanie na podobnym poziomie) poprzez zwiekszenie pewności prowadzenia,
a nie możnaby tak i jednego i drugiego?? |
To jest wybór analogiczny do tego czy zapinać pasy czy nie zapinać. Czyli zwiększenie bezpieczeństwa w przypadku uderzenia versus możliwość spalenia się w przypadku pożaru. Są to dwie rozbieżne opcje, które mają inne zalety i wady. Inżynierowie projektując konfigurację DSTC brali pod uwagę braki w umiejętnościach kierowców i starali się stworzyć samochód "mądrzejszy" od człowieka. Nie do końca im to wyszło, vide poprawianie oprogramowania pierwszych modeli S60R, gdy na rynku amerykańskim kilku klientów "poleciało" bokiem.
Zastanów się, które wady i zalety są dla Ciebie bardziej istotne, a następnie odpowiednio konfiguruj swój samochód, aby osiągnąć swój cel (np. zmniejszenie ryzyka lub lepsze panowanie nad maszyną). Ja osobiście (poza szczególnymi przypadkami) wybieram włączony DSTC. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|

|