|
|
|
 |
|
|
Wypadek po kielichu = koniec jazdy |
| Autor |
Wiadomość |
Ola

Volvo: V70
Silnik: 2,4 D5
Rok: 2002
|
Wysłany: 2009-11-05, 10:01
|
|
|
Mathias1, A ty zrozum, że nie neguje tego co piszesz (no po za tymi szpilkami ) na temat trzeźwych ludzi, nieodpowiedzialnych za kierownicą. Natomiast neguję bagatelizowanie pijanych za kierownicą, bo gdyby na to zezwolić, żeby siadać za kółko po płytszym czy głębszym, wtedy te statystyki, którymi się tak podpierasz, były by zupełnie inne, ponieważ tylko ostre przepisy ograniczają liczbę nietrzeźwych za kierownicą.
Ponad to jakby jazda pod wpływem nie była by groźna, to po co cały cywilizowany świat wprowadzał by tak ostre przepisy. Ach tak zapomniałam wszyscy się mylą i robią z igły widły. |
_________________ Przynajmniej słońce jest zawsze za darmo... |
|
|
|
 |
Mathias1
Homo Volvere

Volvo: 850 combilimousine/964 maciusiowóz
Silnik: D5252T/B6304FS
KW/KM/NM: 140 koni na błocie/204 konie na gazie
Rok: 1996/1992
|
Wysłany: 2009-11-05, 10:08
|
|
|
Dzięki, Olu, że nie krzyczysz. |
_________________ My car is my castle.
ex 340 1,6D '86
ex 760 2,4D '82
ex 740 2,3 USA '86
 |
|
|
|
 |
bzw11

Volvo: XC70
Silnik: 2.4T
|
Wysłany: 2009-11-05, 10:22
|
|
|
Mathias1, i tak zdecydowana większośc wypadków jest wynikiem złej oceny swoich możliwośći. 50% wypadków powodują kierowcy którzy jadą zbyt szybko, a powody pośrednie typu pani w szpilkach, kapelusznik, czy niezbyt rozgarnięty pieszy nie usprawiedliwiają ryzykownej jazdy. Nie ma kierowcy który potrafi przewidzieć każdą sytuację na drodze, a twierdzenie że umiem dobrze jeździć to sobie poradzę i jazda zbyt szybka jest zwyczajną głupotą. Po alkoholu do tego wszystkiego dochodzi zupełny brak trzeźwej oceny sytuacji (nawet trzeźwi jak świnia kierowcy mają z tym problem) i spore opóźnienie w reakcji. Trudno określić którzy kierowcy nawet po piwku dostają "małpiego rozumu", pewnie są nawet tacy którym 5 piw nie przeszkadza. A skacowany koleś też jest niebezpieczny, bo jest skupiony na swoich dolegliwościach, a nie na sytuacji na drodze.
Do tego dochodzą rozmowy przez telefon, które działają nawet gorzej niż jazda po kielichu...
Temat jest o kierowcach po kieilchu, o innych zagrożeniach możesz się wypowiedzieć tu: http://volvoforum.pl/topi...3,30.htm#299198 |
_________________ WIOSNA
 |
|
|
|
 |
mamb0
VO mamb0

Volvo: S 60
KW/KM/NM: powinno być 163 Bóg jeden wie czy to prawda
Rok: 2004
|
Wysłany: 2009-11-05, 11:03
|
|
|
| Mathias1 napisał/a: | | Nigdy nie twierdziłem, że trzeźwi powodują 180 razy więcej wypadków. |
ale ja twierdzę..
| Mathias1 napisał/a: |
Twierdzę (i dzięki bzw11 za podesłanie linka do raportu policji), że na każde 10 wypadków, które się zdażają w Polsce, sprawcą jednego jest nietrzeźwy.
Nie odnoszę tego do liczby poruszających się na drogach trzeźwych, czy nietrzeźwych, bo takich danych nie ma. |
no i dochodzimy do sedna.. takie dane choć może nie kompletne są.. przejrzyj sobie statystyki z tzw "trzeźwych poranków" z całego kraju.. tam są dane ilu pijaków złapano a ilu kierowców skontrolowano..
jak pisałem mniej więcej taki jest stosunek pijaków do trzeźwych za kierownicą i wypada ze pijak 180 razy częściej powoduje wypadki niż trzeźwy...
rozumiem ze to do ciebie nie przemawia bo jak się stoi po drugiej stronie barykady to 1/10 wypadków pijaka jest dla ciebie liczbą wymierna..
ale gdyby tak odwrócić proporcje zgodnie z twoim założeniem trzeźwy powodowałby 0,00000036 % wypadków ...a gdyby wtedy było pijaków tylu ilu trzeźwych teraz to w Polsce ginęło by nie 6 tysięcy ludzi tylko milion ludzi rocznie...
nie rozumiem dlaczego skala problemu alkoholików za kierownicą jest dla ciebie taka trudna... |
_________________ ”(..)to ludzie prowadzą samochody, dlatego podstawową zasadą, na której mają opierać się nasze projekty musi być zawsze bezpieczeństwo”
(A.Gabrielsson Chairman of the board of AB Volvo) |
|
|
|
 |
bart75
V

Volvo: s80
Silnik: 2.5 tdi
KW/KM/NM: 140
Rok: 2000
|
Wysłany: 2009-11-05, 11:29
|
|
|
| witam, tak się przypatruję Waszej aktualnej dyskusji (brałem w niej udział kilka dni temu). Wasza rozmowa opiera się na statystykach (0.2 % tego, 2 promile tamtego, 10% niczego). Czy jeśli ilość wypadków spowodowanych przez niedowidzących 70-latków jest równa 0 (zero) to są oni najbezpieczniejszą grupą użytkowników dróg? NIE! Jeśli stwierdzono że co 10 uczestnik wypadku był pod wpływem to jest to o 10 za dużo. Czy dasz małpie zabezpieczony granat w przedszkolu? Nie bo jest nieobliczalna i może akurat pociągąć gdzie trzeba. Tak samo jest z pijanymi są nieobliczalni! Każdy organizm inaczej toleruje alkohol po jednych nie widać 1mg/l a drugi przy 0.3 mg/l będzie się zataczał. Tylko 0.0 mg/l pozwala "trzeźwo" prowadzić auto. A szpilki, malowanie się w czasie jazdy, czy 200 uderzeń basu ma minutę to przyzwyczajenia może dobre może złe ale jeśli nie stwarzają zagrożenia to czemu nie! |
|
|
|
 |
luka

Volvo: ex 850 / XC 70
Silnik: 2,5 TDi 103/140/290 /
KW/KM/NM: 2,4 T (LPG OMEGAS) 200 KM /285 NM
Rok: 1996 / 2001
|
Wysłany: 2009-11-05, 14:16
|
|
|
| Ta duskusja prowadzi do nikąd. Jak się zapi...120 km/h na trzeźwo wyprzedzając na 3-go, po drodze gdzie 70 km/h jest ciężko jechać, wtedy jest ok, bo przecież jest trzeźwy. Jak jedzie 80 kg facet po godzinie po piwie i do tego jedzie bardzo prawidłowo to jest beeee, bo przecież może kogoś zabić, ten pierwszy tego nie może bo jest trzeźwiutki. |
_________________ "Niewielu wie, jak dużo trzeba wiedzieć, aby móc zrozumieć, jak mało wiemy"
www.ngairsoft.fora.pl
 |
|
|
|
 |
Ola

Volvo: V70
Rok: 2002
|
Wysłany: 2009-11-05, 16:26
|
|
|
luka, Właśnie chodzi o to, że ani tak nie jest OK, ani tak
http://www.tenjaras.webpa..._i_kierowca.pdf
Poczytaj tą cześć jakie zaburzenia powoduje alkohol i jak Tobie to nie da do myślenia to ja się poddaję i nie napiszę już ani słowa na ten temat, bo oznaczać to będzie, że i tak to moje pisanie nie ma sensu. |
_________________ Przynajmniej słońce jest zawsze za darmo... |
|
|
|
 |
_pawels_
VO

Volvo: S80
Silnik: B6304S3 2,9
KW/KM/NM: 204KM
Rok: 1999
|
Wysłany: 2009-11-05, 22:50
|
|
|
Mathias1
Przybij piątkę mamy dokladnie takie samo zdanie.....
.....hmmmm i tyle samo lat, czyżby na poglądy miała wpływ liczba lat na karku |
_________________ Już mam swoje wymarzone S80 |
|
|
|
 |
mamb0
VO mamb0

|
Wysłany: 2009-11-06, 05:55
|
|
|
| _pawels_ napisał/a: | Mathias1
Przybij piątkę mamy dokladnie takie samo zdanie.....
.....hmmmm i tyle samo lat, czyżby na poglądy miała wpływ liczba lat na karku |
hmmm a czytałem że to wiek kiedy zaczyna się kryzys wieku średniego.... |
_________________ ”(..)to ludzie prowadzą samochody, dlatego podstawową zasadą, na której mają opierać się nasze projekty musi być zawsze bezpieczeństwo”
|
|
|
 |
Mathias1
Homo Volvere

|
Wysłany: 2009-11-06, 10:24
|
|
|
| Ola napisał/a: | luka, Właśnie chodzi o to, że ani tak nie jest OK, ani tak
http://www.tenjaras.webpa..._i_kierowca.pdf
Poczytaj tą cześć jakie zaburzenia powoduje alkohol i jak Tobie to nie da do myślenia to ja się poddaję i nie napiszę już ani słowa na ten temat, bo oznaczać to będzie, że i tak to moje pisanie nie ma sensu. |
Też miałem się już nie odezwać, ale...
http://ckp-chelm.nazwa.pl...kierowcyJT.ppt.
24 godziny bez snu, to jak 1 promil we krwi...
6 godzin w upale - kolejny promil...
A Wy mówicie: czapę takiemu, co wypił piwo i ma 0,3 promila...
Jest w tym logika, bo mi umknęło?
Dochodzą jeszcze leki - u tu jest najciekawiej: 20% wypadków może być spowodowanych przez kierujących po zażyciu leków.
To 2 razy więcej, niż powodują pijani...
Do poczytania:
http://www.bezpiecznafarm...rowc%C3%B3w.pdf
Zgadzam się w pełni z twierdzeniem, że nawet najmniejsza ilość alkoholu upośledza sprawność kierowcy, ale będę twierdził z uporem, że wiele innych czynników upośledza tę sprawność w daleko większym stopniu niż alkohol.
I, że każdy z nas nie jeden raz pod wpływem tych właśnie czynników prowadził pojazd.
P.S. mamb0,
jak Cię spotkam na Ogólnopolskim, to taki Ci kryzys wieku średniego zrobię, że obaj nie będziemy mogli wsiąść do samochodu jeszcze dwa dni później
A _pavels_ się pewnie przyłączy.... |
ex 340 1,6D '86
ex 760 2,4D '82
ex 740 2,3 USA '86
 |
|
|
|
 |
Podola

Volvo: V70 T5 // 945
Silnik: 2.5 TDI LPG N/A // B230FK
KW/KM/NM: 140KM // 135KM
Rok: 2000 // 1997
|
Wysłany: 2009-11-06, 11:48
|
|
|
Jest prawda, g*** prawda i statystyka
Nie szarpcie się już tak bo to nic nie zmieni, ważne żeby nie jeździć po pijaku, pod wpływem środków odurzających, leków zaburzających koordynację i czas reakcji, w upale bez klimy, pod wpływem zmęczenia, braku snu, złego nastroju, focha, jesiennej deprechy i ogólne osłabienia nerwowego oraz w obuwiu nie przystosowanym do prowadzenia pojazdów mechaniczny. No i oczywiście gdy nasz pojazd nie jest sprawny technicznie!
I tak jesteśmy narażeni na niebezpieczeństwo ze swojej strony, ze strony innych uczestników ruchu (zmotoryzowanych ja i pieszych) jak i warunków pogodowych oraz niewyjaśnionych zdarzeń losowych
Szerokiej drogi |
|
|
|
 |
Mathias1
Homo Volvere

|
Wysłany: 2009-11-06, 11:59
|
|
|
Podola,
Jesteś Wielki!
Dzięki za tak zgrabne i zgodne z moimi intencjami podsumowanie tematu. :D:D |
ex 340 1,6D '86
ex 760 2,4D '82
ex 740 2,3 USA '86
 |
|
|
|
 |
Iwan

Volvo: 940 kombi
Silnik: D2,4TIC/ M90
KW/KM/NM: 90/122
Rok: 1995 (model '96)
Wiek: 32 Dołączył: 02 Wrz 2009 Skąd: Kraków (przybył z Hecznarowic)
|
Wysłany: 2009-11-06, 12:52
|
|
|
| luka napisał/a: | | Jak jedzie 80 kg facet po godzinie po piwie |
Właśnie takiego najciężej zrozumieć... po jaką cholerę pił to JEDNO piwo? Życie mu to miało uratować, czy innego charakteru przymus wystąpił? A potem wsiada do auta. Dla mnie człowiek po jednym piwie wydaje się jeszcze w pełni władz umysłowych, bo jak jakiś baran zapruty w trzy dupy wsiada do auta to rozumiem, że on już nic nie kuma, wszystko mu jedno i jak go ktoś nie powstrzyma to po prostu jedzie.
Ale ktoś kto pije jedno piwo i jedzie? Dla mnie taki ktoś to kompletny kretyn. |
_________________ Kraków miastem rowerów. Ale podobno trzeba mieć marzenia...
Części do aut zza wschodniej granicy - postaram się pomóc. Powinno być w miarę szybko i tanio. |
|
|
|
 |
mamb0
VO mamb0

|
Wysłany: 2009-11-06, 13:31
|
|
|
| Mathias1 napisał/a: |
P.S. mamb0,
jak Cię spotkam na Ogólnopolskim, to taki Ci kryzys wieku średniego zrobię, że obaj nie będziemy mogli wsiąść do samochodu jeszcze dwa dni później
A _pavels_ się pewnie przyłączy.... |
nooo i sie doczekać nie mogę |
|
|
|
 |
Wiewiór
Bo kobiety kochają łosie

Volvo: 480 Turbo
Silnik: B18FT
KW/KM/NM: 88kw
Rok: 1988
|
Wysłany: 2009-11-06, 17:10
|
|
|
| Mathias1 napisał/a: | | A Wy mówicie: czapę takiemu, co wypił piwo i ma 0,3 promila... |
Nie wiesz czemu Ważę w granicach 100kg a jakoś tak dziwnie mam, że czasem "czuję" nawet jedno piwo a czasem po 5 nic kompletnie mi nie jest, zależy od dnia i dyspozycji. Nie wiesz na pewno jak to jedno piwo zadziała i tyle a możesz nawet 0,2 nie przekroczyć.
Wiadomo, że nie tylko alkohol jest przyczyną wypadków. Licytujecie co powoduje więcej wypadków a to nie o to chodzi tylko o eliminację jednego z czynników, który w sumie jest najbardziej "perfidny" bo zależy tylko i wyłącznie od nas i naszej postawy. Świadomość, że mamy wsiąść za kółko powinna nas powstrzymywać od spożycia nawet najmniejszej ilości %.
Po co porównania typu: | Mathias1 napisał/a: | Dochodzą jeszcze leki - u tu jest najciekawiej: 20% wypadków może być spowodowanych przez kierujących po zażyciu leków.
To 2 razy więcej, niż powodują pijani... |
To bez sensu dla mnie jest...
Czy statystyka jest taka ważna Chodzi o to, żeby wykluczyć nawet te 10% po alkoholu i tyle. To jest ileś tragicznie zmarłych osób mniej Ludzkiego życia i zdrowia tak przeliczać się nie powinno
Wybacz Mathias1, nie oceniam w żadnym wypadku, ale zajeżdża mi to próbą jakiegoś samousprawiedliwienia ( i nic tu do Ciebie nie mam ani nic nie sugeruję ). Po prostu zastanawia mnie jakie masz motywy do szukania bezsensu w słusznej według mnie idei eliminacji alkoholu zza kierownicy |
_________________ Mój kolega bardzo lubi wszelkie kabarety. Ciągle je nagrywa, a potem robi z nich MP3.
Najwięcej ma nagrań z Ireneuszem Krosnym...
www.volvo480.fora.pl
http://picasaweb.google.p...oDziaANaKobiety
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|

|