ZalogujUzytkownikHaslo
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Forum Volvo Strona Główna » Kupuję Volvo! » Kupuję Volvo! » Kupuję Volvo S80 » S80 Prośba o ocenę

S80 Prośba o ocenę
Autor Wiadomość
Blondas 
VolveRine

Volvo: 764
Silnik: 2.3ET Turbo Intercooler + M47
KW/KM/NM: 134/182/X
Rok: 1988
Wysłany: 2010-03-01, 14:15   S80 Prośba o ocenę

Witam,
mój znajomy prosi Nas o pomoc w zakupie Volvo S80, które będzie służyło jako taxi.
W grę wchodzą tylko i wyłącznie silniki wysokoprężne TDI lub D5 ale ze wskazaniem na motor VW/Audi. Najlepiej gdyby autko było wyposażone w automatyczną skrzynię biegów.

Ze względu na wzmożoną eksploatację (5-7tys. km miesięcznie) prosimy o wypowiedzenie się użytkowników na co zwracać uwagę przy zakupie ( słabe punkty i.t.p ), aut jak z częściami, co najczęściej się psuje, jak zbudowane jest tylnie zawiesznie, jak z dostępnością i ceną rozrządu. Ogólnie chodzi nam o jakieś przykładowe ceny wysokiej klasy zamienników.

Oczywiście prosimy o komentarze do aut :
http://szukaj.pl.mobile.e...pl&pageNumber=1

http://szukaj.pl.mobile.e...Id=POLAND&negat

http://szukaj.pl.mobile.e...pl&pageNumber=1

Blondas 
VolveRine

Volvo: 764
Silnik: 2.3ET Turbo Intercooler + M47
KW/KM/NM: 134/182/X
Rok: 1988
Wysłany: 2010-03-02, 18:49   

Nikt nie pomoże ? Nie znam się na tym modelu, dlatego proszę o pomoc.

ostry 
wOiOwnik

Volvo: szuka się
Silnik: jw
Wysłany: 2010-03-03, 11:47   

Tak, na szybko, bo zaraz muszę wyjść ;)

Co do silników, to 2.5TDI VW jest równie żywotny co D5. Ostatnio mechanik, który pracował w serwisach w Niemczech mówił mi, że serwisowali S60 D5, które śmigało po całej europie wożąc dokumenty. Olej zmieniali co dwa miesiące. Silnik dawał radę, tylko jest jedno ale. Trzeba lać dobre paliwo. Ten silnik jest wrażliwy na słabej jakości ON. Natomiast 2.5tdi zeżre wszystko ;) można spokojnie lać z beczki i nic mu nie będzie ;)

Ogólnie w eksploatacji a raczej w naprawie dużo droższy jest D5, ale nic z nim nie powinno się dziać jak lejesz dobre paliwo.

Cena rozrządu do D5, ostatnio wymieniałem to rozrząd ogranicza się do jednego paska, dwóch rolek i pompy wody. Ja kupowałem na volvofan, dobrej jakości rozrząd, w cenie ok 300-400zł + 350 pompa. O ile dobrze pamiętam, bo nie zdążę sprawdzić.

Jeżeli chodzi o komfort to z przodu jest miodzio, z tyłu nie siedziałem ale pasażerowie nie narzekali ;)
Napewno bardziej komfortowy będzie D5 (cichszy, lepsza kultura pracy i dynamika).

Spalanie, przynajmniej u mnie po porównaniu D5 i TDI, wygrywa D5.

Co do automatów, to ja zrezygnowałem, bo z tego co się dowiedziałem problematyczny jest jej serwis, poza tym nie jestem zwolennikiem automatów. A manualna jest bardzo dobra, Biegi chodzą płynnie jak w maśle i bardzo precyzyjnie.

Pozdrawiam

Nie Daj Się Wylosować

krzysztof_1973 
VOL

Volvo: Volvo V70
Silnik: D5 120
KW/KM/NM: 120/163/340
Wysłany: 2010-03-03, 14:39   

ostry napisał/a:

Co do automatów, to ja zrezygnowałem, bo z tego co się dowiedziałem problematyczny jest jej serwis, poza tym nie jestem zwolennikiem automatów.

Nie ma żadnego problemu z serwisem skrzyni automatycznej w Volvo. Problem polega na tym, że ASO podaje informacje, że skrzynie AW 55-50 SN nie wymagają wymiany oleju. To jest nie prawda. W przypadku problemów z ASB , ASO zaprasza na wymianę skrzyni za 17 tys. zł. Jeżeli pojeżdzisz troszkę z automatem to zmienisz zdanie i zostaniesz zwolennikiem takiego podzespołu na pokładzie Volvo.

ostry 
wOiOwnik

Volvo: szuka się
Silnik: jw
Wysłany: 2010-03-03, 20:33   

Ja wiem, że ASO nie każe wymieniać oleju, a powinno się go wymieniać.
Chodziło mi bardziej o np wymianę filtra oleju skrzyni biegów. Z tego co się orientuję, żeby wymienić ten filtr, trzeba wyjmować skrzynię. Trochę to problematyczne. Poza tym, nie wiem jak obecne skrzynie biegów, ale chyba nic się nie zmieniło co do holowania. W sensie, nie wolno holować ;)

Ogólnie automat może i jest wygodny ale według mnie bardziej problematyczny.
A mi się bardzo dobrze jeździ z manualem. Nawet w S80, gdzie większość ludzi jest zdania, że w takiej klasy samochodzie powinien być automat.

No skończmy temat automat vs manual to już miliony razy taka dyskusja była podejmowana i jeszcze żaden zwolennik jednej skrzyni, drugiego nie przekonał do swoich racji ;)

Nie Daj Się Wylosować

Odpowiedz do tematu