|
|
|
 |
|
|
Prośba o opinię o V70 |
| Autor |
Wiadomość |
michaleq
V

Volvo: szukam oj szukam
Silnik: oby był dobry! :)
|
Wysłany: 2010-02-12, 09:31
|
|
|
No przestudiowałem troszkę temat CNG mondi. I pasuję Uciekam z gazu do diesla między innymi po to aby nie musieć tankować co 300 kilometrów. A tu wychodzi, że jeszcze mniej przejadę na zbiorniku, a tankować zatankuję ...we Wrocku w jednym miejscu Wiec jednak szukamy dalej D5, ewentualnie TDI
Dzisiaj odmawiam wizytę u tego kolesia co żeśmy go ostatnio dyskutowali. Dałem się przekonać argumentom Twoim. ....no i nie chce mi się pchać w śnieżyce tam a weekend nie zapowiada się ciekawie...
No nic. Szukamy dalej. Nie ma co się zapalać.
[ Dodano: 2010-02-12, 09:55 ]
Pytanko jeszcze jedno
| Cytat: | | jeśli samochód nie ma przycisku tempomatu ( a widzę, że nie ma) |
...gdzie jest ten przycisk, że widać że go nie ma?
[ Dodano: 2010-02-12, 10:02 ]
No i czy ktoś może oglądał ten egzemplarz? Albo co możecie o nim powiedzieć.
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11368472 |
_________________ Obecnie jest Carina E. Teraz nastały czasy szukania Volvo V70 II! |
|
|
|
 |
mondipython
VO

Volvo: V70
Silnik: 2.4 Bi-fuel CNG
Rok: 2004
|
Wysłany: 2010-02-12, 10:40
|
|
|
Na temat tego błękitnego brudasa już było wyżej, moge tylko dodać że dość bogata wersja, chociaż jak to z włoch bez grzania siedzeń, no i bez DSTC (ESP), co dla mnie jest poważnym brakiem. Jest też tempomat co widac po tych przyciskach z + - i "cruise" na kierownicy po lewej.
BTW możesz też na tych zdjęciach zobaczyc jak powinna wyglądać fabryczna półskóra na siedzeniach i drzwiach przednich, i to przy deklarowanych 250kkm przebiegu, które wydają sie tu prawdopodobne.
Co do CNG to masz rację zasięg jest dość niski ale to kwestia planowania tankowań i przyzwyczjenia do tej niedogodności. Ale za to np. do Krakowa jadę V70 za ok. 45 zł (nie licząc haraczu za autostr.) |
_________________ ...that's what she said. |
|
|
|
 |
michaleq
V

|
Wysłany: 2010-02-12, 11:06
|
|
|
W sumie nie wiem czy ESP jest dla mnie aż tak ważne (pewnie zaraz powiesz, że jest) skoro radziłem sobie przez 10 lat bez niego. Nie będzie to ważny wskaźnik przy ewentualnym zakupie. Ale ciekawi mnie czemu niby Włosi nie mieli ESP montowanego?
...a podgrzewanie foteli podobno kiepsko wpływa na 'jajka' |
_________________ Obecnie jest Carina E. Teraz nastały czasy szukania Volvo V70 II! |
|
|
|
 |
yarecki
-= Black & White =-

Volvo: V70 II MY'05/960 2.5 '96
Silnik: D5244T D5/B6254S
KW/KM/NM: 120/163/340 125/170/263
Rok: 2004/2005 1996
Średnie spalanie: 6,68 l/100 km
Przebieg: 200 000/177 000
|
Wysłany: 2010-02-12, 11:38
|
|
|
michaleq, nie wiem, czy jeździłeś V70 II bez ESP, ale ja z doświadczenia doradzałbym jednak DSTC |
_________________ Yarecki
Jest: V70II '04, 960 2.5 '96
Było: S70 '98 TDI, S80 '99 TDI, V70 II TDI '01, V70 I TDI '98
Błędy w Twoim łosiu - skasuje Zapraszam
 |
|
|
|
 |
mondipython
VO

|
Wysłany: 2010-02-12, 13:04
|
|
|
| Cytat: | | Ale ciekawi mnie czemu niby Włosi nie mieli ESP montowanego? |
michaleq zle mnie zrozumiałeś, tam był przecinek po siedzeniach, choć może powinien być średnik albo kropka W tych rocznikach obojętnie z jakiego kraju DSTC jest raczej rzadkością bo wymagało dopłaty a wielu nabywców myślało podobnie jak ty - po co mi to? Podobne było kiedyś myślenie o ABS, poduszkach, a nawet pasach. Na dodatek wielu ludzi (np. autor rzeczonego ogłoszenia) nie rozróżnia STC (kontroli trakcji) od DSTC. A różnica jest ogromna i może ci uratować życie. Nie będe cię namawiał polecam artykuł yareckiego lub/i jazdę próbną u mnie. |
|
|
|
 |
michaleq
V

|
Wysłany: 2010-02-12, 14:37
|
|
|
Ok. Rozumiem. Przeczytałem. Widzę jaki to jest plus. A po czym poznać że jest DSTC? Trzeba siąść i zobaczyć na przycisk przed dźwignią zmiany biegów i zobaczyć czy jest napisane SCT czy DSTC? Bo wcześniej stwierdzone zostało że akurat ten model tego nie ma - po opisie?
Samochód jak widać jest już nie aktualny, bo zdjęta jest oferta, ale jestem ciekaw na przyszlosc, zebym szybciej rozpoznawal No i z tego co piszecie, to zapewne w moim zakresie finansowym oraz wymganiach, bardzo mala nadzieja, ze cos takiego znajde |
|
|
|
 |
mondipython
VO

|
Wysłany: 2010-02-12, 14:54
|
|
|
| Cytat: | | Trzeba siąść i zobaczyć na przycisk przed dźwignią zmiany biegów i zobaczyć czy jest napisane SCT czy DSTC? |
Właśnie tak. A dodatkowo się przejechać żeby zobaczyc czy dobrze działa. A stwierdzone zostało ze zdjęcia. A nadzieję przy szukaniu auta trzeba mieć. I cierpliwość. |
|
|
|
 |
michaleq
V

|
Wysłany: 2010-02-12, 15:14
|
|
|
Dobrze prawisz z tą nadzieją i cierpliwością. Uzbrajam się w nie więc i szukam dalej!
Dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
yarecki
-= Black & White =-

Volvo: V70 II MY'05/960 2.5 '96
Silnik: D5244T D5/B6254S
KW/KM/NM: 120/163/340 125/170/263
Rok: 2004/2005 1996
Średnie spalanie: 6,68 l/100 km
Przebieg: 200 000/177 000
|
Wysłany: 2010-02-12, 15:35
|
|
|
michaleq, powyżej 2006 roku nie ma tego przycisku - za to jest ustawienie z komputera.
Pozdrawiam |
_________________ Yarecki
Jest: V70II '04, 960 2.5 '96
Było: S70 '98 TDI, S80 '99 TDI, V70 II TDI '01, V70 I TDI '98
Błędy w Twoim łosiu - skasuje Zapraszam
 |
|
|
|
 |
michaleq
V

|
Wysłany: 2010-02-12, 15:41
|
|
|
Dzięki za informację. Wyczytałem to już gdzieś na forum chyba, możliwe że w Twoim poście zbiorczym o DSTC. ...tylko żeby ktoś sprzedawał w takiej kwocie rocznik 2006, to już w ogóle bym tego samochodu nie brał pod uwagę bo by był baaardzo podejrzany
[ Dodano: 2010-02-12, 15:51 ]
No to kolejny możliwy.
http://www.moto.allegro.p...02r_okazja.html
Z tego co sam wypatrzyłem:
- nie ma tempomatu, sterowania z kiery, pewnie nie ma też komputera pokładowego.
No ale można to przeżyć - ma DSTC na przykład, a to raczej ważniejsze.
Przebieg jest... dość mały... Czyżby nie 'dziwny'?
Czy to szóste zdjęcie to zdjęcie złożonych foteli, czy to jakaś wersja ciężarowa? Bo jakaś kratka tam wystaje...
No i patrząc się na pokrywę poduchy kierownicy - gdzieś mi wpadło w oko, że niebieski napisik Volvo pojawił się dopiero w modelach 2003-2004. Prawdaż to?
Jakieś inne uwagi?
[ Dodano: 2010-02-12, 18:04 ]
Aha. I zauwazylem na zdjeciach, ze na klapie, pod V70 nie ma zwyczajowego D5. ...ale tym mam sie nie martwic za bardzo, co nie?
I co to jest "integralne podwyższenie dla dziecka"? |
|
|
|
 |
mondipython
VO

|
Wysłany: 2010-02-12, 21:14
|
|
|
| Cytat: | | Czy to szóste zdjęcie to zdjęcie złożonych foteli, czy to jakaś wersja ciężarowa? Bo jakaś kratka tam wystaje... |
To rozłożona kanapa i b.praktyczna siatka 2 częściowa wysuwana z oparcia i mocowana za siedzeniami przednimi lub tylnymi- standard w V70. Można taż zamontować oryginalną kratę "uchylaną"/podnoszoną pod sufit która była standardem w XC70 - polecam.
Przebieg nieprawdopodobnie niski, a kierownica masakrycznie zjechana ale poduszka może być w tym roczniku - do wyjaśnienia. Teoretycznie mógł też ktoś zmienic poduszkę na ładniejszą - sam tak kiedyś zrobiłem w mondeo bo miała ładniejszy niebieski znaczek i kosztowała tylko 70zł
Integralne podwyższenie to podnoszona część siedziska tylnego zastępująca podkładkę dla dziecka - też mam i polecam. |
|
|
|
 |
michaleq
V

|
Wysłany: 2010-02-13, 14:20
|
|
|
Zrobiłem "wywiad środowiskowy", czyli prosty telefon i oto co się dowiedziałem:
- samochód był walnięty w lewy przód, w takim stanie najprawdopodobniej był sprowadzony
- pod koniec zeszłego roku miał ywmieniony jeden wtrysk i intercooler - osobno robione naprawy.
Zerknąłem na to zdjęcie kierownicy na które zwróciłeś uwagę... No mało na nim widać. Ale jednocześnie widać, że gałka zimany biegów oraz mieszek jest w całkiem dobrym stanie, nie widać też starcia pedałów. Więc może rzeczywisty jest ten przebieg.
Z opisu wynika też że pierwszy właściciel w kraju zrobił nim około 15 tysięcy zaledwie. Kurcze średnio kupuje się samochód aby zrobić nim tylko 15 tysięcy... Zastanawiające to. Jakiś felerny model?
Ale zastanawiają mnie dwie rzeczy:
- coś czego się nie da sprawdzić bez oględzin - na ile poważny był ten wypadek co to mu skosił lewy przód i czy przy okazji mógł się uszkodzić silnik i ogólnie podzespoły okoliczne - może jeszcze zadzwonie po weekendzie do kolesia spytać się o szyby, czy wszystkie są z kompletu jednego, bo obecnie facet jest w rozjazdach.
- coś w czym proszę Was o radę - był naprawiany jeden wtrysk, intercooler, minęło powiedzmy 4-5 miesięcy i samochód idzie na sprzedaż - czyżby zaczął się sypać? I czy wymiana tych części, fakt że one walnęły dość niedawno, to coś co powinno martwić i odradzać kupno? |
|
|
|
 |
michaleq
V

|
Wysłany: 2010-02-15, 11:45
|
|
|
Dobra. Samochod z Krakowa nie wazny juz. Znalazlem go na forum
http://volvoforum.pl/topi...02r-vt29106.htm
no i wychodzi ze najprawdopodobniej poducha tam poszla. I patrzac na cene na allegro widac sprzedawca moooocno zbil z tonu przy wymaganiach finansowych po tej informacji
...no to szukam dalej... |
|
|
|
 |
mondipython
VO

|
Wysłany: 2010-02-15, 15:06
|
|
|
| Po czym sądzisz że zszedł z ceny? Cena z allegro nie jest nawet minimalna. |
|
|
|
 |
michaleq
V

|
Wysłany: 2010-02-15, 15:11
|
|
|
Hmm... No w sumie masz racje, nie zauwazylem info o cenie minimalnej. ...czyli ostatecznie nie wiadomo za ile samochod pojdzie. ...jezeli by sie trzymac ceny minimalnej. Ale jezeli zamiescil ogloszenie za 22.000 to jest to cena za ktora pewnie moze sprzedac samochod - nie jest tak, ze jezeli ktos by zalicytowal za 22.000 to zniknalby komunikat o cenie minimalnej? Nie bede licytowal aby sprawdzic
Ale moim zdaniem jezeli wpierw bylo pisane na forum cena kolo 30.000, a na allegro pojawia sie od 22.000 to jest to sygnal na zejscie z cena. ...ale tego sie nie dowiemy do momentu kiedy nie zalicytuje ktos, albo pogada z kolesiem. A ja nie zamierzam sie nim interesowac po informacjach o naprawach i podejrzeniu o (najprawdopodobniej) wystrzelonej poduszce. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|

|