ZalogujUzytkownikHaslo
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Forum Volvo Strona Główna » Kupuję Volvo! » Kupuję Volvo! » Kupuję Volvo serii 2xx/3xx » 91r. 240 GLT pierwszy właściciel...Opinie.Pilne.

91r. 240 GLT pierwszy właściciel...Opinie.Pilne.
Autor Wiadomość
b123 
V

Volvo: inny
Silnik: 1.9tdi
Wysłany: 2010-03-06, 14:14   91r. 240 GLT pierwszy właściciel...Opinie.Pilne.

Hej witam wszystkich i jak w temacie pytanie do ‘starych wyjadaczy’ o to autko.
Skrót do zdjęć:
http://www.fotka.pl/albumy/volovinka/1,Ja/

Informacje jakie uzyskalem od sprzedawcy:

Volvo 240 GLT rocznik 91,rynek francuski ,przebieg ok 220 tys km .....brak papierow zeby potwierdzic....
Negatywne
Bity jeden z reflektorów + gril też dostał( dawny epizod podobno... ) wymiana we wlasnym zakresie;kiepsko zrobione + spryskiwacz niedziała.
Ślady rdzy próg po stronie kierowcy , bagażnik (widać na zdjęciu ) co jeszcze? Podobno nic....
Ostanio coś grzebał przy wydechu (więcej musze się dowiedzieć) ,bateria do wymiany ,radio niedziała.

Pozytywne
Jest to 240ka :D ))))
Fotele skórzane
Bagaznik dachowy
1 właściciel + przebieg (bardzo wątpliwe ,ale..)
Coś jeszcze ...hmm?

Samochodu jeszcze niewidziałem.

Generalnie wyglada na zdjęciach na zaniedbany, kolor ok.chociaż czerwony bardziej by mi pasował (albo coś w odcieniu pamarańczowego :mrgreen: ideał )
Cena ok.3500zł
Z jakimi kosztami na starcie musiał bym się liczyć zakładając że serducho ma zdrowe ale jest troche rdzy i innych dupereli do zrobienia. Jestem w stanie dorzucić drugie tyle żeby go dopieścić.Starczy ? Czy warto w coś takiego wchodzić ? Co z tą rdzą da sięto zrobić ?
Jakie główne problemy podczas urzytkowania.Wiem że te info były gdzieś na forum ale mam bardzo mało czasu wolnego a decyzje muszę podjąć do końca weekendu.

Teraz jeżdzę wozem dla ludu z 98r. i jest okay ale zakochałem się w 240 kach i stoje przed dylematem czy kupić.Wiem że to inna generacja samochodów więc może ktoś mnie przekona że warto zmienić.Ogromny plus to kombiak (właśnie rodzina mi się powiększyła :D ).Samochód służyłby do codziennego urzytku.Głównie miasto.Wyjazdy wakacyjne takie od 1000-4000 km...raz do roku
Sprawa jest pilna wiec piszcie.

Iwan 

Volvo: 940 kombi
Silnik: D2,4TIC/ M90
KW/KM/NM: 90/122
Rok: 1995 (model '96)
Wysłany: 2010-03-06, 14:42   

Ładna sztuka. Jeśli rdza powierzchowna, nie ma wielkich bąbli, perforacji, no to odczyścić, dobry podkład, zaprawka, alleluja i do przodu.

Akumulator to kilaset zł, nie kombinowałbym z używkami, tym bardziej, że nie planujesz auta sprzedać za pół roku.
Radio nie działa, to nic, jak będziesz chciał to wymienisz.

Sądząc po fotkach to na moje oko auto do wysprzątania i lekkiej kosmetyki - rdza, jakiejś listwy brakuje itd. No chyba, że jesteś z tych, co będą chcieli zrobić z tego nówkę z fabryki, a potem ganiać koło tego ze szmatką 3 razy dziennie, to pewno długo nie skończysz, bo zawsze czegoś zabraknie do osiągnięcia ideału.

Jeśli potrzebujesz wołu roboczego, masz jakie takie pojęcie o aucie, masz jakiś garaż, to moim zdaniem ok. Części kupisz, wiele rzeczy zrobisz sam.
No i wg mnie jeśli robisz jakieś przebiegi i auto planujesz na dłużej, to zdecydowanie do zagazowania. Tylko pewno wtedy musiałbyś pożegnać się z wersją 7 osobową :(

A może to:
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C11636919

wygląda ok, niby serwisowany w Volvo - jeśli prawda, pewno wiele są w stanie potwierdzić, co było robione.

Części do aut zza wschodniej granicy - postaram się pomóc. Powinno być w miarę szybko i tanio.

b123 
V

Wysłany: 2010-03-06, 19:53   

Iwan,samochód do jeżdzenia,zrobiony ma jeździć i tyle.Narazie skład to 2+1 i niezapowiada się na 2+5=7.. :mrgreen: narazie :mrgreen: :mrgreen: .
To które podałeś w linku prezentuje się bardzo zacnie.Cena ponad 2razy wyższa ale wygląda na zadbany i jest klima .To jedyny warunek jaki postowiła mi kobitka 8) przy zmianie 4kółek.Jak spalanie silnika 2.3 w mieście ? Jaka instlacja gazowa do tego (która generacja ) ?

malkontent 
V

Volvo: 121S , 244GL , 480S , 480ES
Silnik: B18D , B23A , B18EP , B18FP ,
Rok: 1990
Wysłany: 2010-03-06, 20:58   240

z tym pierwszym daj sobie spokój , z GLT to on ma tylko felgi . GLT miały czarne listwy i czarną atrapę . Radio nie z tego modelu i nie w tym miejscu , 240 miała radio na tunelu przed lewarkiem , połamane kieszenie na drzwiach , oberwane osłony pod deską , wyszarpane wykładzine na nadkolach z tyłu , blok silnika zalany olejem , podejrzewam głowicę . Ogólnie auto skatowane . Ten przebieg to ona miała ho ho kiedy . Drugie o wiele ładniejsze , co prawda nie pokazał środka , dlaczego ? Za dobre auto trzeba zapłacić !

Iwan 

Volvo: 940 kombi
Silnik: D2,4TIC/ M90
KW/KM/NM: 90/122
Rok: 1995 (model '96)
Wysłany: 2010-03-06, 21:16   

b123 napisał/a:
To które podałeś w linku prezentuje się bardzo zacnie.

Zgadzam się 100%, oczywiście sądząc z fotek i z opisu.

b123 napisał/a:
Cena ponad 2razy wyższa ale wygląda na zadbany i jest klima

Jakby miało poduszki, to bym kupił takie zamiast 940 :) Jak tamto kupisz za 3,5 tys, to nie sądzę, że za 5 koła doprowadzisz je do stanu tego za ponad 8 tys.

b123 napisał/a:
Jak spalanie silnika 2.3 w mieście ?

Nie wiem. Jakbym miał zgadywać strzelałbym w przedział 12-15 litrów.

b123 napisał/a:
Jaka instlacja gazowa do tego (która generacja )

Zależy czy to jedno- czy wielopunktowy wtrysk. Ja nie wiem.

Części do aut zza wschodniej granicy - postaram się pomóc. Powinno być w miarę szybko i tanio.

b123 
V

Wysłany: 2010-03-07, 01:05   

Dzieki za opinie.
Mojej kobitce też kanciak sie podoba ale warunek to klimatyzacja i poduszki.Bez tego nie mam co się z 'nowym'autem pojawiać. :roll: ;) .Dla mnie dorzuciłbym szyberdach i wiecej mi niepotrzeba. :lol: Ciśniena nie mam wiec jak trafie na coś fajnego to kupię.Fury z grupy 2xx to klasyka klasyki ale niebedę narzekać jak trafi się coś ciekawego z 7xx w ostateczności 9xx.
Czy lepiej szukac benzyny i gazować czy diezelek ? Za pierwszym przemawia wiecej mocy za drugim ekonomika ?

m.c.2 
licho nie śpi

Volvo: 740 GL
Silnik: B230F
KW/KM/NM: 116? :(
Rok: 1989
Wysłany: 2010-03-07, 11:13   

b123, co do gazu to na każdej instalacji będzie jeździł
mi na II/I właściwie całkiem I bo komputer tylko przełącza spala w trasie koło 10-11 (100-110), jak koło 90 to potrafi zejść do 8, w mieście 13-14 przy normalnej jeździe

Norbi 
tylko tylny napęd

Volvo: PV544 P122s 144S 242gl 245USA 244USA 744USA 780 965
Silnik: B18 B16B B18B B19A D24T D24 B230FT B230FT B204FT z H-T chip
KW/KM/NM: 75 85 100 103 109 82 165 240-280
Wysłany: 2010-03-13, 06:42   

a mnie mimo że trochę zaniedbany się podoba
rdza na tylnym pasie to standard podobnie jak gnicei tylnej klapy tylnych nadkoli i progów
plus to piękna skóra szkoda tylko że nijak pasująca do czarnej deski
głowica do roboty - być może a może tylko simering na wałku rozrządu - ciężko wyczuć
co do radia śmiem się niezgodzić z Malkontentem
były zarówno 1,5 din (starze modele)montowane na dole przy lewarku jak i 1 din montowane u góry bodaj po lifcie zaczęli Spotkałem się z tym już nie raz na rozbiórce
co do gazu - pojedzie na najprostszej instalce spalanie 10-15l
co do przebiegu - obstawiam 350/450 tkm zwłaszcza patrząc na fakt wielkiego bagażnika i zamontowanego haka i zniszczonego wnętrza
a tak z ciekawości - gdzie to auto jest?
Tanie części nowe i używane do aut marki Volvo i nie tylko
Mechanika blacharstwo lakiernictwo profesjonalna renowacja pojazdów starszej daty
specjalizacja seria 2xx

b123 
V

Wysłany: 2010-03-16, 23:29   

Autko juz poszło za 5300...Czy cena adekwatna do stanu ?

Odpowiedz do tematu