Logowanie
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
unluckyluke777
PostNapisane: 2016-12-12, 23:28 
Offline
V
V

Dołączył(a): 16.08.2016, 10:14
Posty: 4
Płeć: Nie określono
Imię: Michal
VOLVO: XC60 S AWD
Silnik: 2.4
KW/KM/NM: 205
Rok: 2010
Średnie spalanie: 10
Przebieg: 110000
Witam wszystkich,

Czy ktoś podejmował się wymiany zegarów w xc60 ze starszych podwójnych na nowsze, w którym jest jeden cyfrowy? Czy dużo jest z tym roboty, czy trzeba stosować jakiekolwiek przejściówki i czy jest to wykonalne? Zamieszczam linki poglądowe:

http://allegro.pl/licznik-zegary-volvo- ... 85244.html

http://allegro.pl/licznik-zegary-zegar- ... 89628.html


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Volcano
PostNapisane: 2016-12-13, 07:11 
Offline
Przyjaciele
Przyjaciele
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14.03.2006, 22:51
Posty: 1129
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Imię: Gabriel
VOLVO: Było S60 I, jest S80 II
Silnik: Było D5244T, jest D5244T4
KW/KM/NM: 210KM/490Nm
Rok: 0
Był na spocie: 0
Średnie spalanie: Było 5,2 jest 6,9
Przebieg: 0
Na volvospeed już próbowali ogarnąć taki temat i odpuścili. Tak więc, na dzień dzisiejszy, nie da się.

_________________
Wskaźnik wypalania DPF (i innym parametrów) do S/V60II, S80II, XC/V70III, XC60 rocznik 2006 - 2014.
Więcej w wątku viewtopic.php?f=72&t=92117
Szczegóły PW.
Mam Dice/Vide, Wrocław, pisz PW.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
unluckyluke777
PostNapisane: 2016-12-13, 14:20 
Offline
V
V

Dołączył(a): 16.08.2016, 10:14
Posty: 4
Płeć: Nie określono
Imię: Michal
VOLVO: XC60 S AWD
Silnik: 2.4
KW/KM/NM: 205
Rok: 2010
Średnie spalanie: 10
Przebieg: 110000
Dzieki Volcano za odpowiedz. Odpuszczam temat w takim razie a zabieram sie za tableta w miejsce zaslepki na radio. Jak ogarne, to powrzucam fotki.
Pozdro!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
bad69boy
PostNapisane: 2016-12-30, 23:09 
Offline
V
V

Dołączył(a): 23.09.2012, 21:37
Posty: 3
Lokalizacja: KOBYLANKA
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marcin
VOLVO: xc60
Silnik: 2,4 D5 och POLESTAR
KW/KM/NM: 220 km
Rok: 2013
Był na spocie: 0
Średnie spalanie: 8,5
Przebieg: 180000
da się !!
nie wiem jak, ale się da
skąd wiem ?
chciałem kupić auto "modyfikowane" przez handlarza aby było bardziej atrakcyjne
w środku kinetic na zewnątrz r-design rok 2013,
dokładki zderzaki listwy itp itd i między innymi zostały wymienione zegary na cyfrowe
działały bez problemu
co jak nie wiem
wiem że zostały zamontowane w miejsce z podwójną tarczą

sam z chęcią się dowiem co i jak więc jeżeli ktoś ma jakieś info jak to zrobić to niech się dzieli


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
kamilstone
PostNapisane: 2017-04-18, 08:17 
Offline
V
V

Dołączył(a): 31.03.2016, 01:00
Posty: 21
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Imię: Kamil
VOLVO: S60 II
Silnik: D5 2.4 D5244T10
KW/KM/NM: 151/205/420
Rok: 2010
Średnie spalanie: 6,49
Przebieg: 202000
bad69boy napisał(a):
da się !!

Jak tam kolego, masz już jakieś info?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Mikolaj_P1
PostNapisane: 2017-04-18, 14:21 
Offline
V
V

Dołączył(a): 8.04.2009, 16:27
Posty: 29
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Imię: Mikolaj
VOLVO: V60
Silnik: D3
Rok: 2014
Był na spocie: 0
Przebieg: 50000
Hej, da się link tutaj generalnie potrzebny jest wyświetlacz i canbus key natomiast ktoś na swedespeed marudził, że nie zadziałało w jakimś przypadku.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
kamilstone
PostNapisane: 2017-06-06, 15:41 
Offline
V
V

Dołączył(a): 31.03.2016, 01:00
Posty: 21
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Imię: Kamil
VOLVO: S60 II
Silnik: D5 2.4 D5244T10
KW/KM/NM: 151/205/420
Rok: 2010
Średnie spalanie: 6,49
Przebieg: 202000
Sprawa ma się tak:
Ja wsadziłem do swojego owy DIM z XC60 '15 "just plug & play". Jak się okazało sporo rzeczy/ funkcji działa!
To co nie działa to:
- stan paliwa ... (pradopodobnie przez fakt, że XC60 ma inny rezystor nastawny w pływakach pompy lub drugi powód z kwestia po której szynie CAN idą te ramki)
- EcoGudie, Power z motywów (problem z brakiem takich informacji z w rocznikach starszych niż bodajże MY13)
- spalanie [l/100km], [ l/h]

Według wątku na sweedespeed firma ze stanów wymieniona przez kolegę powyżej XeMODeX zajęła się tą sprawą i wypuściła produkt, który ma to niwelować. Skontakowałem się z nimi opisując problem i pytając czy ichniejszy KIT w mojej wersji rocznikowej to naprawia. Odpowiedzieli "it should work" wraz z zachętą do kupna "translatora". Jednak przytoczyłem ich własny post z tego samego tematu na sweedespeed gdzie napisali, że się poddają i nie będzie wsparcia dla punktu 2) wymienionego przeze mnie. Teoretycznie w autach z przed 2012 ma działać 1) i 3). Chociaż jeden użytkownik z indii bodjaże kupił do do swojej S60 '11 T5'tki i nie działało mu 2) i 3).

Problem z nowym klastrem jest taki, że do niektórych funkcji (jak sądzę te które nie działają), wymaga drugiej szyny CAN'a a konkretnie w wersji high-speed, gdzie to ów ramki CANa są rozsyłane. Problem rozwiązuje wcześniej wspomniany translator, ale nie widzę problemu spróbować podlutować H-S'a do wtyczki z okablowania do DIMa. Resztę rzeczy trzeba pradopodobnei parsować, a EcoGuide'a i Power sztucznie wyliczać i wgrać do ECM obok map, czego nie trzeba robić, jak mniemam do nowszych platform S/V/XC 60.

Aktualnie jestem w trakcie dopytywania użytkowników "translatora" jak i samego producenta jak to w końcu jest. Sam zajmuję się przeglądnięciem dokumentacji elektryki w obu platformach (11-12/13)(13-).

Tak czy siak, w bagażniku jeżdzę ze starym DIMem, a od dzisiaj będę mieć interfejs po Wi-Fi ze stanem paliwa :) także bólu nie mam, a nowe wodotryski za kierą robią świetną robotę :)

PS Limit Velocity, Cruise Controle u mnie działają, oglądam się za kompatybilnością z ACC, BLIS i RSI, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Volcano
PostNapisane: 2017-06-06, 20:35 
Offline
Przyjaciele
Przyjaciele
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14.03.2006, 22:51
Posty: 1129
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Imię: Gabriel
VOLVO: Było S60 I, jest S80 II
Silnik: Było D5244T, jest D5244T4
KW/KM/NM: 210KM/490Nm
Rok: 0
Był na spocie: 0
Średnie spalanie: Było 5,2 jest 6,9
Przebieg: 0
Stan paliwa chodzi po szynie HS.

_________________
Wskaźnik wypalania DPF (i innym parametrów) do S/V60II, S80II, XC/V70III, XC60 rocznik 2006 - 2014.
Więcej w wątku viewtopic.php?f=72&t=92117
Szczegóły PW.
Mam Dice/Vide, Wrocław, pisz PW.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
kamilstone
PostNapisane: 2017-06-07, 23:43 
Offline
V
V

Dołączył(a): 31.03.2016, 01:00
Posty: 21
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Imię: Kamil
VOLVO: S60 II
Silnik: D5 2.4 D5244T10
KW/KM/NM: 151/205/420
Rok: 2010
Średnie spalanie: 6,49
Przebieg: 202000
Zgadza się Volcano, właśnie wczoraj się tego dowiedziałem z diagramów. Dlatego nie czekając na nic, podpiąłem się dzisiaj do HS i spalanie zaczęło się wyświetlać :564: Pozostał jeszcze stan paliwa. Myślę, że zmiana softu naprawi sytuację, bo nawet podmiana pływaka stworzy przekłamanie w stanie baku. Problem w tym, że nie znam nikogo kto robi takie rzeczy i odpisuje na maile... Na CEM są dobre wartości, z resztą na starym DIMie też, no i tak samo dobre ramki musza dochodzić do apki pokroju "Torque".

Czas zbudować sobie CAN Analyzera :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Volcano
PostNapisane: 2017-06-08, 07:22 
Offline
Przyjaciele
Przyjaciele
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14.03.2006, 22:51
Posty: 1129
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Imię: Gabriel
VOLVO: Było S60 I, jest S80 II
Silnik: Było D5244T, jest D5244T4
KW/KM/NM: 210KM/490Nm
Rok: 0
Był na spocie: 0
Średnie spalanie: Było 5,2 jest 6,9
Przebieg: 0
Torque działa innym protokole niż CAN bus. Ja korzystałem z jednego programu darmowego. Inne komercyjne w wersji free były bardzo okrojone.

_________________
Wskaźnik wypalania DPF (i innym parametrów) do S/V60II, S80II, XC/V70III, XC60 rocznik 2006 - 2014.
Więcej w wątku viewtopic.php?f=72&t=92117
Szczegóły PW.
Mam Dice/Vide, Wrocław, pisz PW.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
kamilstone
PostNapisane: 2017-06-08, 16:51 
Offline
V
V

Dołączył(a): 31.03.2016, 01:00
Posty: 21
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Imię: Kamil
VOLVO: S60 II
Silnik: D5 2.4 D5244T10
KW/KM/NM: 151/205/420
Rok: 2010
Średnie spalanie: 6,49
Przebieg: 202000
Volcano napisał(a):
Torque działa innym protokole niż CAN bus. Ja korzystałem z jednego programu darmowego. Inne komercyjne w wersji free były bardzo okrojone.


Robi się off-top ale Volcano nie rozumiem. Sam interfejs np V-gate'a obsługuje tylko CAN busa w określonych protokołach w nim zawartych . Poza tym connector 17/13 w tychże volvo ma użyte 6 pinów (2 zasilanie, 2 MS CAN, 2 HS CAN) więc skąd tu inny protokół?

Na iOS używałem OBDCarDoctor, zczytuje dużo, tylko bajery w wersji free sa niedostępne.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
OVS WDOWCZYK
PostNapisane: 2017-06-08, 17:04 
Offline
VOLV
VOLV
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8.01.2009, 21:25
Posty: 512
Lokalizacja: Radom
Płeć: Mężczyzna
Imię: Tomek
VOLVO: XC70/C70/Amazon/S60R
Silnik: D5/T5/2.0/R
KW/KM/NM: Łoj Panie...
Rok: 2015
Średnie spalanie: 10l/100km
Przebieg: 214000
jezeli masz kolego 2015 wystarczy go doprogramować VIDA i działa Ci wszystko ;) Robilem TFT już w paru autach i śmiga.

_________________
Obrazek
kontakt tylko przez FB


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
waldemaras
PostNapisane: 2017-10-09, 13:51 
Offline
VO
VO
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30.04.2017, 00:18
Posty: 246
Płeć: Nie określono
Imię: Waldemar
VOLVO: XC 70
Silnik: D5 Polestar
KW/KM/NM: 225
Rok: 2011
Był na spocie: 0
Przebieg: 146000
Cześć,

Pozwalam sobie podpiąć pod temat z moim XC70.
Właśnie czekam na zegary od V70 anglika. Będę wdzięczny za info skąd wziąć sygnały HS can (gniazda OBD2) ? No i pytanie, czy V70 i XC 70 mają ten sam zbiornik/ czujnik poziomu paliwa ?

Edit: Zegary z V70 nie ruszyły, nie zapaliło się nawet podświetlanie ani kontrolki.. Sądzę, że były walnięte.

Edit 2:

Dzisiaj dowiedziałem się, że takie zachowanie jest normalne przy oprogramowaniu w CEMie z 2011r. Należy zaktualizować soft CEMa. Dzwoniłem do serwisu w Bydgoszczy i w ramach przeglądu zrobią gratis, a bez przeglądu za 320... Gdybym miał pewność że zegary ruszą.. A tak to cena powala.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Mar_Co
PostNapisane: 2017-11-09, 14:45 
Offline
VOLVO
VOLVO
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13.09.2010, 13:43
Posty: 1400
Lokalizacja: KCH/West Galicyja
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marek
VOLVO: exV50/exXC90/exV60/XC60
Silnik: exD4204T/exD5244T4/D5204T2
KW/KM/NM: 120/163/400
Był na spocie: 25
Średnie spalanie: w normie
Przebieg: 0
OVS WDOWCZYK napisał(a):
jako jedyni zakładamy zegary TFT i soft w CEM to tylko jeden z tematów do zaprogramowania... założyłem i zaprogramowałem już 11 w autach od 2006 po 2017 :)

Z tego co wiem to pan Grzegorz P.z Volvotechu w Chorzowie też to robi :)

_________________
$venska älgar V50/XC90/V60/XC60 ... Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
waldemaras
PostNapisane: 2017-11-09, 14:57 
Offline
VO
VO
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30.04.2017, 00:18
Posty: 246
Płeć: Nie określono
Imię: Waldemar
VOLVO: XC 70
Silnik: D5 Polestar
KW/KM/NM: 225
Rok: 2011
Był na spocie: 0
Przebieg: 146000
Zgadza się. I ceny podobne. Nie pamietam tylko czy Chorzów daje w cenie zegary.

Nie mniej, cena za było, nie było - gadżet jest raczej nie mała. Ale to moja opinia.

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Volcano
PostNapisane: 2017-11-09, 16:11 
Offline
Przyjaciele
Przyjaciele
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14.03.2006, 22:51
Posty: 1129
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Imię: Gabriel
VOLVO: Było S60 I, jest S80 II
Silnik: Było D5244T, jest D5244T4
KW/KM/NM: 210KM/490Nm
Rok: 0
Był na spocie: 0
Średnie spalanie: Było 5,2 jest 6,9
Przebieg: 0
Rosjanie za przystawkę do TFT wraz z zegarami wołają 1200 USD.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Wskaźnik wypalania DPF (i innym parametrów) do S/V60II, S80II, XC/V70III, XC60 rocznik 2006 - 2014.
Więcej w wątku viewtopic.php?f=72&t=92117
Szczegóły PW.
Mam Dice/Vide, Wrocław, pisz PW.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
waldemaras
PostNapisane: 2017-11-09, 19:50 
Offline
VO
VO
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30.04.2017, 00:18
Posty: 246
Płeć: Nie określono
Imię: Waldemar
VOLVO: XC 70
Silnik: D5 Polestar
KW/KM/NM: 225
Rok: 2011
Był na spocie: 0
Przebieg: 146000
Dla mnie 2000 czy 1500 zł to też jest przegięcie. Rozumiem, że wiedza kosztuje i jak ktoś się nie zna to płaci. Jako, że lutownicy używam od 30 lat, od dawna co prawda nie zarobkowo ale już tylko amatorsko, potrafię mniej więcej ocenić koszty zabawy.. Jeżeli uda mi się temat ogarnąć to na pewno podzielę się wiedzą. Puki co czekam na aktualizację całego softu.

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
OVS WDOWCZYK
PostNapisane: 2017-11-09, 20:06 
Offline
VOLV
VOLV
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8.01.2009, 21:25
Posty: 512
Lokalizacja: Radom
Płeć: Mężczyzna
Imię: Tomek
VOLVO: XC70/C70/Amazon/S60R
Silnik: D5/T5/2.0/R
KW/KM/NM: Łoj Panie...
Rok: 2015
Średnie spalanie: 10l/100km
Przebieg: 214000
Tu nie lutownica, tu programista :mikolaj:

_________________
Obrazek
kontakt tylko przez FB


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
waldemaras
PostNapisane: 2017-11-09, 20:25 
Offline
VO
VO
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30.04.2017, 00:18
Posty: 246
Płeć: Nie określono
Imię: Waldemar
VOLVO: XC 70
Silnik: D5 Polestar
KW/KM/NM: 225
Rok: 2011
Był na spocie: 0
Przebieg: 146000
Lutownica w przenośni ;) zawodowo bliżej zdecydowanie programowania ;)

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
pysi
PostNapisane: 2017-11-09, 22:29 
Offline
VOLVO
VOLVO
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10.11.2011, 18:14
Posty: 1592
Lokalizacja: Tarnów
Płeć: Mężczyzna
Imię: Krzysiek
VOLVO: ex S60 / V60
Silnik: ex 2.0t / D3
Rok: 0
Był na spocie: 1
Przebieg: 186000
OVS WDOWCZYK napisał(a):
jako jedyni zakładamy zegary TFT i soft w CEM to tylko jeden z tematów do zaprogramowania... założyłem i zaprogramowałem już 11 w autach od 2006 po 2017 :)


Co jeszcze można zaprogramować i jak to się kształtuje cenowo? Zegary można mieć swoje czy dajecie wasze?

Pozdrawiam
Krzysiek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
waldemaras
PostNapisane: 2017-11-10, 09:11 
Offline
VO
VO
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30.04.2017, 00:18
Posty: 246
Płeć: Nie określono
Imię: Waldemar
VOLVO: XC 70
Silnik: D5 Polestar
KW/KM/NM: 225
Rok: 2011
Był na spocie: 0
Przebieg: 146000
Czemu PW, na PW o cenach pogadajcie, ale ja bym się chciał dowiedzieć technicznie co i jak. Oczywiście, nie chcę nikomu chleba odbierać, ale forum przecież do tego służy ;)

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
dypek
PostNapisane: 2017-11-10, 09:51 
Offline
VO
VO

Dołączył(a): 4.05.2012, 22:45
Posty: 275
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S40
Silnik: 2.0
KW/KM/NM: 103 KW
Rok: 1997
Był na spocie: 2
Przebieg: 0
OVS WDOWCZYK napisał(a):
Dosłownie wszystko :) zapraszam na pw bo dluuuugo by pisać ;)


Dawaj tu może ktoś się skusi - np w S80 II przed liftem co oprócz ładnego wyglądu można uzyskać ?

_________________
Kupię do S80 2014

Emblematy: "S80" "T6" "AWD"
Felgi 19" "BOR"
Kamerę cofania z instalacją


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
OVS WDOWCZYK
PostNapisane: 2017-11-10, 11:08 
Offline
VOLV
VOLV
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8.01.2009, 21:25
Posty: 512
Lokalizacja: Radom
Płeć: Mężczyzna
Imię: Tomek
VOLVO: XC70/C70/Amazon/S60R
Silnik: D5/T5/2.0/R
KW/KM/NM: Łoj Panie...
Rok: 2015
Średnie spalanie: 10l/100km
Przebieg: 214000
Nie chodzi o kwestie techniczne, VIN na pw :) jeżeli macie pytania - śmiało - odpowiem.

_________________
Obrazek
kontakt tylko przez FB


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
waldemaras
PostNapisane: 2017-11-10, 12:33 
Offline
VO
VO
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30.04.2017, 00:18
Posty: 246
Płeć: Nie określono
Imię: Waldemar
VOLVO: XC 70
Silnik: D5 Polestar
KW/KM/NM: 225
Rok: 2011
Był na spocie: 0
Przebieg: 146000
Pytań będzie cała masa ;) po to jest ten wątek;)

Każdy chciałby zakupić na alledrogo licznik (można wyrwać w granicach 500+ ) i chałupniczo zamontować. ; :mrgreen:

że nie każdy licznik bez programowania samego licznika ruszy to już wiem. Że nawet jak ruszy, to może przekłamywać stan paliwa (co zrobić żeby stan paliwa pojawił też już wiem - HS can) bo inne pływaki w rożnych zbiornika. Że nie będzie w prosty sposób informacji dla trybu eko i power też wiem, bo ich po prostu nie ma na dzień dobry w HS can.

Zakradając, że mam licznik od swojego modelu, bądź zbliżonego XC70<>V70 ale ten sam typ silnika i skrzyni, co jest potrzebne, żeby odpalić licznik chociaż w wariancie bez wskazań eco i power ?

rzuć proszę odrobinę światła na nas, lud ciemny i nieoświecony :)

ps. vin poszełna priva

-- 2017-11-13, 11:19 --

OVS WDOWCZYK napisał(a):
Nie chodzi o kwestie techniczne, VIN na pw :) jeżeli macie pytania - śmiało - odpowiem.


To jak z tymi odpowiedziami ? ;)

-- 2017-11-14, 10:49 --

I dyskusja zdechła..


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
OVS WDOWCZYK
PostNapisane: 2017-11-14, 22:37 
Offline
VOLV
VOLV
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8.01.2009, 21:25
Posty: 512
Lokalizacja: Radom
Płeć: Mężczyzna
Imię: Tomek
VOLVO: XC70/C70/Amazon/S60R
Silnik: D5/T5/2.0/R
KW/KM/NM: Łoj Panie...
Rok: 2015
Średnie spalanie: 10l/100km
Przebieg: 214000
Sprawa wgląda następująco: potrzebny jest CAN high, kodowanie CEM pod skórki TFT, kodowanie czujników paliwa w CEM, odpowiedni autorski sw w dim, jeżeli chcemy Power i eco guide to wymiana CEM na model 2013 w górę oraz jego kodowanie.

_________________
Obrazek
kontakt tylko przez FB


Ostatnio edytowano 2017-11-15, 00:25 przez OVS WDOWCZYK, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 211 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL