Logowanie
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
pbaranow
PostNapisane: 2010-09-30, 17:52 
Offline
V
V

Dołączył(a): 14.09.2010, 18:36
Posty: 62
Lokalizacja: Kraków/Rosenheim
Płeć: Mężczyzna
Imię: Piotr
VOLVO: V70
Silnik: 3,2
KW/KM/NM: 173/243/320
Rok: 2010
Był na spocie: 0
Średnie spalanie: 10,1
Przebieg: 146000
Witam wszystkich.
Od jakiegoś tygodnia jestem prawie szczęśliwym posiadaczem S60 Bifuel :)
W czym tkwi problem, otóż ostatnio jadąc do Krakowa z Dortmundu po jakichś 500km zdarzyło mi się samoczynne przełączenia z gazu na benzynę, więc zjechałam wyłączyłem silnik , zapaliłem i po chwili wszystko dalej OK. w trasie po jakichś 100 km sytuacja się powtórzyła, później jeszcze 2 razy w Niemczech i wszystko było OK. Zatankowałem we Wrocławiu CNG po jakichś 50 km sytuacja znowu się powtórzyła, a później do samego Krakowa spokój. Wyjeżdżając z powrotem zatankowałem na stacji w Krakowie, na trasie doszło do przełączenia się w Trzebini później do Wrocławia 0 problemów, tankowanie we Wrocławiu zero problemów do Budziszyna(trasa koło 250 km). Tam tankowanie i po przejechaniu 50km przełączenie , zjazd ponowne odpalenie jazda, po 20-30km sytuacja się powtórzyła, później jeszcze raz albo 2. Ponowne tankowanie do pełna, myślałem przez jakiś czas że to może zbyt wysokie ciśnienie i jakiś elektrozawór nie trzyma, lecz znów postój odpalenie działa gaz, później tak kilka, albo i nawet kilkanaście razy. W międzyczasie obserwowałem kiedy się to dzieje, jadąc do polski myślałem że przy wyższych obrotach jednak teoria obalona, przy hamowaniu silnikiem teoria obalona, przy przyspieszaniu też nie. Nie wiem co się dzieje…. Później wyjeździłem cały gaz(prawie razem z całą benzyną :D) i zatankowałem nowy na stacji Shell’a do pełna i o dziwo jechałem bez żadnych problemów, po prostu zero… Wyjeździłem gaz z Shell’a zatankowałem nowy z Bavarii i nie miałem okazji przetestować na trasie, a na 30 km się nic nie przytrafiło. Co może być przyczyną tego typu awarii?? Czy to możliwe, że gaz jest jakiś ”trefny”(stacje Aral i Total), jakieś sugestie… Gdzie zacząć szukać usterki? Będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Piotrek

_________________
Było:
S60 BiFuel 140KM 305 000km


Ostatnio edytowano 2010-09-30, 18:49 przez pbaranow, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
mondipython
PostNapisane: 2010-10-13, 16:43 
Offline
VO
VO

Dołączył(a): 5.02.2008, 12:00
Posty: 224
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: V70
Silnik: 2.4 Bi-fuel CNG
KW/KM/NM: 103/140
Rok: 2004
Był na spocie: 7
Średnie spalanie: 7kg raket fjuel
Przebieg: 0
Zacząłbym od podłącznia pod VIDA w Volvotechu, w Auto-centrum, lub w Perfekt Poznań. Instalacja CNG współpracuje z OBD także powinno coś wyjść. Może to być filtr gazu do wymiany, problem z katalizatorem/lambdą, reduktorem itd. Najbliżej z krakowa masz do serwisu www.NECAM.pl może oni też pomogą.

_________________
Puchatek to sympatyczne stworzenie, powinien więc jeździć takim autem, jakim jeżdżą mili ludzie. Czyli V70.
J.C.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
pbaranow
PostNapisane: 2010-11-04, 18:10 
Offline
V
V

Dołączył(a): 14.09.2010, 18:36
Posty: 62
Lokalizacja: Kraków/Rosenheim
Płeć: Mężczyzna
Imię: Piotr
VOLVO: V70
Silnik: 3,2
KW/KM/NM: 173/243/320
Rok: 2010
Był na spocie: 0
Średnie spalanie: 10,1
Przebieg: 146000
Od napisania poprzedniego postu przejechałem już ponad 4 tys. bez żadnych problemów, więc póki co to chyba nie będę się tym zamartwiał. Będę chyba przed świętami w Volvotechu to zagadam aby sprawdzili czy cos się może pokazało, ale mam nadzieję że to już nie powróci :)

_________________
Było:
S60 BiFuel 140KM 305 000km


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL