Logowanie
Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Bogus
PostNapisane: 2007-07-13, 20:16 
Witam,

Od wczoraj wreszcie delektuję się własną volovinką no i mam pierwsze pytanie.
Programy 1 i 2 ustawienia foteli są przyporządkowane do pilotów. Jeśli otwieram pilotem nr 1 to fotele ustawiają się w poz. 1 jeśli drugim pilotem to... odpowiednio. I teraz pytanie:
Jak zmusić tego pilota, żeby pobrał sobie nowe ustawienia np. z programu 1 ? Po prostu nawet jak ustawię sobie coś i zapiszę jako 1, po wejściu do auta fotel mi się ustawia wg starych ustawień programu 1 a nie wg nowych.

Pozdrawiam


Góra
  
 
Bogus
PostNapisane: 2007-07-15, 08:51 
...no to sam sobie odpowiem i napiszę, do czego doszedłem metodą prób i błędów. Może komuś się przyda.

Otóż kluczyk zapamiętuje ustawienia fotela i lusterek jeśli w czasie zapamiętywania programu w fotelu (mem + nr_programu) jest w stacyjce i silnik pracuje. Na przykład - jeśli chcę zaprogramować dany kluczyk, żeby po otwarciu drzwi ustawiał program 2 fotela, włączam silnik, ustawiam fotel i lusterka, a następnie naciskam mem+2. Od tej pory kluczyk, który znajduje się w stacyjce zapamiętuje to ustawienie i następnym razem po wejściu do auta, fotel i lusterka automatycznie ustawią się wg programu 2.

Pozdrawiam


Góra
  
 
prozi150
PostNapisane: 2007-07-15, 19:05 
Offline
V
V

Dołączył(a): 15.07.2007, 17:20
Posty: 2
Lokalizacja: warszawa
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S40
Silnik: 2,4
Rok: 0
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
Hmm.... Ja też jakoś nie mogę sobie poradzić z tymi fotelami. Albo coś źle robię albo coś mam uszkodzone. W instrukcji jest napisane, że aby zaprogramować pamięć, np. o numerze 1 trzeba ustawić fotel i lusterka zgodnie z życzeniem, potem wcisnąć i trzymać "M" a następnie wcisnąć "1".
Po takiej operacji zmieniam ustawienia fotela i potem sprawdzając, czy zachowały się moje niestety nic się nie dzieje. Lusterka owszem zmieniają swoją pozycję, na tą ustawioną przeze mnie, ale fotel ani drgnie.
Myślicie, że coś źle robię, czy to może jakaś usterka ?
Będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Shime
PostNapisane: 2007-07-15, 19:39 
Offline
Przyjaciele
Przyjaciele
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4.02.2007, 17:50
Posty: 606
Lokalizacja: Zamosc
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: s80
Silnik: 2.5 TDI
KW/KM/NM: 140
Rok: 2000
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
prozi150 napisał(a):
Hmm.... Ja też jakoś nie mogę sobie poradzić z tymi fotelami. Albo coś źle robię albo coś mam uszkodzone. W instrukcji jest napisane, że aby zaprogramować pamięć, np. o numerze 1 trzeba ustawić fotel i lusterka zgodnie z życzeniem, potem wcisnąć i trzymać "M" a następnie wcisnąć "1".
Po takiej operacji zmieniam ustawienia fotela i potem sprawdzając, czy zachowały się moje niestety nic się nie dzieje. Lusterka owszem zmieniają swoją pozycję, na tą ustawioną przeze mnie, ale fotel ani drgnie.
Myślicie, że coś źle robię, czy to może jakaś usterka ?
Będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam


wkladasz kluczyk do stacyjki przekrecasz na zaplon lub odpal auto.
ustaw lusterka i fotel w wybrana przez siebie pozycje
Nacisnij przycisk ''M'' i trzymajac go wdus ktorys z programow np program nr 1 pusc wszystko
aby sprawdzic ustawienia tego wynalazka przestaw sobie fotel troszke, przycisnij przysik 1 iprzytrzymaj go do utawienia fotela jak jest zaprogramowany fotel i tyle.

Powodzenia


Góra
 Zobacz profil  
 
prozi150
PostNapisane: 2007-07-15, 19:45 
Offline
V
V

Dołączył(a): 15.07.2007, 17:20
Posty: 2
Lokalizacja: warszawa
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S40
Silnik: 2,4
Rok: 0
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
Dzięki Shime,

To co opisałeś nie różni się jednak od tego co ja napisałem. Tak samo wszystko robię.
No i nic... Lusterka się przestawiają, a fotel nie....
Może to jakieś kostki pod fotelem...?
Ale wszystkie ustawienia fotela działają i ustawiając go jeździ normalnie. Nie jeździ jednak na memory...

Aha i podobno jest tak, że jak mam ustawiony fotel np. na 1, zmienię potem jego ustawienia, zamknę auto to przy ponownym otwarciu powinien mi ustawić fotel na 1.
To też nie działa... Może mam coś wyłączone...??


Góra
 Zobacz profil  
 
Bogus
PostNapisane: 2007-07-15, 20:15 
Jest dokładnie tak, jak pisze Shime. Być może coś z tą Twoją pamięcią jest nie tak. Nie wiem, czy da się ją wyłączyć. Może to rzeczywiście coś w kablach albo w jakichś ustawieniach kompa.


Góra
  
 
bbc
PostNapisane: 2008-04-20, 15:49 
Offline
VO
VO

Dołączył(a): 12.04.2008, 22:22
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: s60
Silnik: 2.4D5
KW/KM/NM: 163
Rok: 2002
Był na spocie: 0
Średnie spalanie: 6,9
Przebieg: 220000
Nr z parady volvo: 0
a ze tak reaktywuje troszke temat - czy da sie zrobic tak, zeby fotel odsuwal sie przy otwarciu drzwi zeby bylo latwiej wsiadac i dosuwal sie dopiero po nacisnieciu przycisku albo cos takiego?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Shime
PostNapisane: 2008-04-20, 17:27 
Offline
Przyjaciele
Przyjaciele
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4.02.2007, 17:50
Posty: 606
Lokalizacja: Zamosc
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: s80
Silnik: 2.5 TDI
KW/KM/NM: 140
Rok: 2000
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
Raczej nie bynajmniej w s80 nie ma nic takiego bo juz szukalem :/ w meskach tak jest i bejcach za***ista sprawa.


Góra
 Zobacz profil  
 
Ryba5670
PostNapisane: 2008-04-20, 19:55 
Offline
V
V

Dołączył(a): 1.04.2008, 17:00
Posty: 5
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S60
Silnik: 2.4
Rok: 0
Był na spocie: 0
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
Witka.
U mnie sie kilka razy tak zrobiło że sie fotel odsuwał maksymalnie przy wsiadaniu ale tak już sie nie robi teraz. Musze trochę sie jeszcze pobawić pilotem i jak mi sie uda to dam znać bo dopiero mam autko jakieś tydzień czasu.
Pozdro
Arek


Góra
 Zobacz profil  
 
bbc
PostNapisane: 2008-04-20, 20:24 
Offline
VO
VO

Dołączył(a): 12.04.2008, 22:22
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: s60
Silnik: 2.4D5
KW/KM/NM: 163
Rok: 2002
Był na spocie: 0
Średnie spalanie: 6,9
Przebieg: 220000
Nr z parady volvo: 0
no wlasnie mialem wrazenie, ze raz mi sie cos takiego zrobilo. ale, ze nie powtorzylo sie to myslalem ze mi sie zdawalo albo ze cos nacisnalem i poprostu przestawilem fotel. auto mam od tygodnia, wiec jeszcze mnie zaskakuje. narazie pozytywnie. i oby tak dalej.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Grzesiek80
PostNapisane: 2008-04-20, 21:52 
Offline
VO
VO
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25.05.2007, 11:20
Posty: 241
Lokalizacja: Biała Podlaska
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: S60R
Silnik: 2,5 T
KW/KM/NM: 322 KM, 455 NM
Rok: 2004
Był na spocie: 1
Średnie spalanie: 14
Przebieg: 160000
Nr z parady volvo: 0
dzieki za pomoc :)

kiedys jak otwierałem auto fotel mi sie sam ustawił, i do tej pory nie wiedzialem jak ja to zrobiłem. teraz juz wiem i sprawdzilem i działa :)

jeszcze raz dzieki


Góra
 Zobacz profil  
 
ramzestm
PostNapisane: 2012-05-24, 17:47 
Offline
VOLV
VOLV
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7.12.2011, 22:21
Posty: 585
Lokalizacja: LCH
Płeć: Mężczyzna
VOLVO: s60
Silnik: 2.4i + LPG 20V
KW/KM/NM: 170KM
Rok: 2001
Był na spocie: 2
Przebieg: 0
Nr z parady volvo: 0
mi raz sie tez tak zdarzylo ze fotel sam sie ustawil po otwarciu drzwi. pytanie moje jest w tym momencie inne. mam pewien problem. mianowicie... mam elektrycznie ustawiany fotel. do tej pory wszystko bylo ok. pamiec tez dzialala. przed chwila sprzatalem i odsunalem fotel max do tylu i max do przodu. od tej chwili nie dzialaja mi przyciski 1-2-3 z pamiecia. tzn jak je wciskam to tylko lusterka sie przestawiaja. cala elektryka fotela dziala normalnie ale po wciskaniu 1-2-3 fotel stoi w miejscu. co to moze byc? ruszalem kostkami pod fotelem ale to nic nie dalo.


juz chyba dziala. jakos musiala mi sie pamiec zresetowac. moze podczas odkurzania o cos zaczepilem? teraz jak ustawilem to dziala poprawnie. trzeba ustawic wszystkie programy fotela od poczatku


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], taifun i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Topic attributes:

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL