No to grubo tam pojechali.
Ja, 2 tygodnie temu zakończyłem proceduję i odebrałem stały dowód, do żółtych tablic, do FSM Cinquecento z 1993 r.
Konserwator zabytków w Krakowie.

No to grubo tam pojechali.
nie zarżnie się na nowej benzynie E10 która będzie od stycznia? zamiast E5 ewenttualnie trzeba będzie lać 98 ale nie wiem czy jest zalecana do twojego silnika...
Do cienkiego i Yamahy będę lał 98 E5. Więcej oktanów nie pomoże ale nie zaszkodzi a E10 zaszkodzić może.... począwszy od 1 stycznia 2024 r. Polska dołączy do 17 krajów Unii Europejskiej, gdzie paliwo E10 jest już sprzedawane. Są nimi m.in. Austria, Belgia, Dania, Bułgaria, Francja, Hiszpania, Niemcy czy Irlandia.
Obowiązek oferowania paliwa E10 dotyczy wszystkich sprzedawców paliw działających na terenie Polski, zarówno dużych koncernów, jak i najmniejszych sprzedawców paliw. Od 1 stycznia 2024 r. sukcesywnie na wszystkich polskich stacjach paliw dotychczasowe paliwo, jakim jest benzyna o liczbie oktanowej 95 (E5), która zawiera maksymalnie do 5% objętościowo biokomponentów, zostanie zastąpiona benzyną, E10, której zawartość biokomponentów będzie wynosić maksymalnie 10 % objętości. Natomiast benzyna o liczbie oktanowej 98 dalej sprzedawana będzie w formacie E5.
Zmiana rodzaju paliwa na stacjach paliw jest efektem unijnych regulacji, które mają na celu zmniejszenie śladu węglowego generowanego przez silniki spalinowe oraz ograniczenie zależności od paliw kopalnianych na rzecz paliw pochodzących z surowców odnawialnych.
Pomysł mi się podoba, ale wolałbym aby w całej Polsce, zostały zlikwidowane strefy płatnego parkowania.
Zasadniczo na autoblog, np https://autoblog.spidersweb.pl/strefa-c ... ie-calkiem
akurat w warszawie strefa jest duuużo większa niż samo centrum bo obejmuje też inne dzielnice a do tego sukcesywnie ma być powiększana, w krakowie ma objąć też chyba całe miasto.mikolai_m2 pisze: ↑2024-07-16, 01:30Po co wjeżdżać do centrum własnym samochodem jak tam nie ma gdzie zaparkować?